Próba modulzáró
Ön egy cég alkalmazásában áll. A munkavédelmi törvény egyértelműen meghatározza a munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel kapcsolatos alapvető jogait és kötelezettségeit. Ismertesse ezen jogokat és kötelezettségeket. Milyen következményei vannak, ha valamelyik fél megsérti ezen törvényi előírásokat?
A munkáltató
kötelességei:
A
munkáltató köteles az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés
érdekében a munkabiztonsági szaktevékenység, a munka egészségügyi
szaktevékenység ellátására megfelelő képesítéssel
rendelkező személyt biztosítani, valamint:
-
a) a szükséges utasításokat és tájékoztatást kellő időben a
munkavállalónak megadni;
-
b) rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények
megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e
a rájuk vonatkozó rendelkezéseket;
-
c) a munkavégzés körülményeihez igazodó, illetve az azzal
összefüggő veszélyek figyelembevételével megfelelő munkaeszközöket biztosítani
a munkavállalók részére;
-
d) új technológiák bevezetése előtt kellő időben, legkorábban
a tervezési szakaszban megtárgyalni a munkavállalókkal, illetve munkavédelmi
képviselőkkel bevezetésük egészségre és biztonságra kiható következményeit;
-
e) a tudomására jutott rendellenességet, illetve a munka
egészséget nem veszélyeztető és biztonságos végzésével kapcsolatos bejelentést
haladéktalanul kivizsgálni, a szükséges intézkedéseket megtenni, az
érintetteket értesíteni, és közvetlen veszély esetén a munkavégzést leállítani;
A betanított szálláshelyi
vendéglátó jogosult:
-
az egészségét nem veszélyeztető és biztonságos
munkafeltételekre, a jogszabályokban és a Munkavédelmi szabályzatban előírt
védőintézkedésekre,
-
az egészségét nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez
előírt ismereteknek a biztosítására,
-
a munkavégzéshez szükséges felszerelések, munka- és
védőeszközök biztosítására.
-
a dolgozót nem érheti hátrány az egészséget nem veszélyeztető
és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása érdekében történő
eljárásáért, bejelentésért.
-
a részére előírt orvosi, alkalmassági vizsgálaton részt venni,
-
a veszélyt jelentő rendellenességet, üzemzavart felettesének
jelenteni, intézkedésig a tőle elvárható módon azt megszüntetni vagy a veszélyt
csökkenteni,
-
közvetlen élet- vagy súlyos veszély észlelésénél a
munkavégzést haladéktalanul abbahagyni és a veszélyre munkatársai figyelmét
felhívni,
A betanított szálláshelyi
vendéglátó köteles
-
a munkahelyen munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni,
-
a rendelkezésére bocsátott munkaeszközök biztonságos
állapotáról meggyőződni, azokat a rendeltetésüknek megfelelően használni
-
kötelező a munkaruhát viselnie, testi épségét nem
veszélyeztető öltözéket viselni,
- munkája fegyelmezett magatartást tanúsítani, rendet és tisztaságot tartani, a munkavédelmi ismereteket elsajátítani és azokat a munkavégzés során betartani, a hozzá beosztottakkal azt betartatni
- a munkát megtagadni, ha az saját vagy mások életét, egészségét vagy testi épségét veszélyeztetné,
- balesetét, rosszullétét azonnal jelenteni, ha ebben egészségi állapot akadályozza, akkor azt az esetet észlelő munkatársa tartozik megtenni,
-
sérült munkatársát elsősegélyben részesíteni, szükség esetén
orvost, mentőt hívni
Mondja el a 2 vödrös felmosás munkamenetét!
A kétvödrös felmosás lépései:
-
A felmosást minden esetben felsöprés,
szárazolás vagy porszívózás előzi meg.
-
A kétvödrös felmosás technológiája vízálló
padozat esetén:
-
Kék vödörbe két harmad részig tiszta vizet
töltünk és megkeverjük a tisztítószeres oldatunkat.
-
Piros vödörbe egy harmad részig tiszta vizet
töltünk (ez lesz az öblítővizünk)
-
Mopunkat a kék vödörbe mártva a
tisztítószeres oldatunkat az alábbi rajznak megfelelően, keretet rajzolva, majd
„S” alakban visszafelé haladva 5-6 négyzetméterre kivisszük a felületre.
-
Először keretet viszünk fel a felületre. Majd
„S” alakban visszafelé haladunk. Erre azért van szükség mert, a mopunk az első
néhány méteren kiadja magából a nedvességének a 70-80 %-át. Így tulajdonképpen
a munkaterületünk két oldalára egy-egy vastag oldószer csíkot viszünk fel,
melyet azután hátrafelé haladva „S” alakban összemosunk.
-
Miután az oldószerünket az első területre
kivittük, a mopunkat a piros vödörbe kiöblítjük, kimossuk.
-
Majd a piros vödör fölé szerelt prés
segítségével vagy kézzel, vagy midkettővel a mopunkat kipréseljük, kicsavarjuk.
-
A nyirkosra csavart mopunkkal a már megismert
haladási technológia szerint az előzőleg a felületre kivitt oldószerünket
visszaszedjük a szennyeződéssel együtt. Ügyelve arra, hogy a lehető legtöbb
oldószert és a szennyeződést szedjük vissza. A felület a visszatörlés után a
lehető legszárazabb legyen.
-
A moppal visszaszedett szennyeződést a piros
vödörbe mossuk. A piros vödörbe ismételten jól kimossuk a mopunkat.
-
A jól kiöblített mopot a piros vödörbe
kipréseljük, kicsavarjuk. Ezzel egy munkaciklus végére értünk. A fentieket
megismételve kezdjük a második ciklust.
A mopunkat a kék vödörbe lévő oldószeres vízbe mártva kivisszük az oldószert a felületre. Majd, a fent megismert módon, folytatjuk tovább a munkát.
Munkavégzés során előfordulhatnak foglalkozási megbetegedések. Mit ért foglalkozási megbetegedésen? Milyen teendői vannak a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatban? Milyen módon kerülhető el a foglalkozási megbetegedés?
A foglalkozási betegség:
A foglalkozási
betegség olyan betegség, amely a biztosított főfoglalkozásának a különös
veszélye folytán keletkezett. A foglalkozási betegségek körét a Kormány
állapítja meg. A foglalkozási betegségek közé sorolhatók a különböző
fertőzések, esetleg mérgezések, amelyek az élelmiszerekből kerülhetnek a
dolgozó szervezetébe. Az áru kézi anyagmozgatásánál is felléphetnek
foglalkozási betegségek, elsősorban a csontváz (elsősorban porckorongsérv) és
az izomrendszer túlterhelése következtében. Éppen ezért normákat határoztak meg
mindkét nem számára a maximum terhelésre: férfiak maximálisan 50 kg terhet
maximálisan 90 méterre, a nők maximálisan 20 kg terhet maximálisan 60 méterre
mozgathatnak.
Balesetek, sérülések lehetséges okai és megelőzésük a vendéglátásban:
A munkahelyi rendre
vonatkozó követelmények :
- az üzemben, üzletben
úgy kell megszervezni a munkafolyamatokat, hogy az anyagmozgatás és a
közlekedés egyirányú legyen. Ezekkel a felesleges és veszélyes kereszteződések
elkerülhetők (bal oldali közlekedés)
- a közlekedési utakat
a munkahelyen mindig szabadon és tisztán kell tartani. Ennek érdekében a
szemetet, hulladékot, a padlót csúszóssá tevő, elcsepegtetett vagy elfolyt
anyagot a leggondosabban és azonnal el kell távolítani, illetve fel kell
törölni. Számos baleset /esés, zúzódás, törés/ keletkezett már abból, hogy a
padlózat síkossá vált.
- a munkahelyen
játékkal, beszélgetéssel vagy más módon ne vonjuk el társaink figyelmét a
munkáról, mert fegyelmezetlenségünk súlyos balesetet okozhat.
Munkavégzés során előfordulhatnak tűzesetek, mely emberi életeket veszélyeztetnek és anyagi kárt is okozhatnak. Milyen teendői vannak tűzeset észlelésekor? Írja le a tűzoltás módjait! Milyen tűzoltó anyagokat ismer? Mi jellemző a használatukra?
Tűzvédelem fogalma: A
tűzesetek megelőzése, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok megoldása,
illetve ezen feladatok feltételeinek biztosítása. A tűzvédelem részei: a tüzek
keletkezésének megelőzése, a tűz továbbterjedésének a megakadályozása és az
eloltást szolgáló műveletek és azok eszközeinek összessége.
Tűzveszélyes
tevékenység az tevékenység, amely a környezetében lévő éghető anyag gyulladási
hőmérsékletét, lobbanáspontját meghaladó hőmérséklettel és/vagy nyílt lánggal,
parázslással, szikrával jár.
Tűz esetén tanúsítandó magatartás, alkalmazható oltóanyagok:
Ha munkahelyünkön tűz
keletkezik, akkor a tűzoltóság egyidejű értesítése mellett meg kell kezdenünk
az oltást. Az elektromos berendezéseket áramtalanítani kell, a főkapcsolót ki
kell kapcsolni, el kell zárni a gáz főcsapját. Tűzoltásra többféle kézi tűzoltó
készüléket használhatunk:
- A gázzal oltó kézi
tűzoltó készülék használatakor a szelepkereket balra kell fordítani és a
sugarakat a tűz fészkére irányítani. A készülék szakaszosan működik, tehát
szükség szerint nyitható, illetve zárható. A gázzal oltó készüléket egységesen
sárga színű jelzősávval látják el. Elektromos tüzet, illetve elektromos
berendezés által okozott tüzet kizárólag ilyen készülékkel szabad elfojtani.
Vízzel oltani életveszélyes!
- A porral oltó kézi
tűzoltó készüléket működtetésekor úgy kell tartani, hogy a lövőke alul legyen.
A készüléket a szénsavpalack kerekének lassú balra forgatásával hozzuk
működésbe. A szerkezet nyitásakor a szénsavpalackból széndioxid áramlik a
portartályba és ez az oltópor a lövőkén keresztül a szabadba szórja. A
készüléket a tartály palástján körbefutó zöld színű sávval jelölik meg.
Az elsősegélynyújtás fontossága, jelentősége. Az elsősegélynyújtás, a sebkötözés szabályai?
Az elsősegélynyújtásról:
Az elsősegélynyújtás
minden embernek nemcsak erkölcsi kötelessége, de törvényben előírt kötelessége
is. A Btk. szerint „Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérültnek,
balesetet szenvedettnek, vagy olyan személynek, aki az életét vagy testi
épségét veszélyeztető helyzetbe jutott, egy évig terjedő szabadságvesztéssel
sújtható.” A laikus elsősegélynek is döntő jelentősége van, mivel többnyire
azonnali és elsődleges beavatkozásra nyújt lehetőségeket.
Minősített esetek és
eljárásmódok a vendéglátásban:
Horzsolás esetén:
- Egyszerű fedőkötést
alkalmazunk.
Vágás vagy szúrás
esetén:
- Fertőtleníteni kell
a sebet és be kell kötni.
Vénás vérzés esetén
(a sebből lassan folyik ki a vér):
- A sebre steril
kötést kell tenni.
Artériás vérzés
esetén:
- A sebből ütemesen
tör elő a vér: a sebre nyomókötést kell tenni, mentőt kell hívni.
Végtagtörés gyanúja
vagy látható törés esetén:
- A törés helyétől
függően védőkötéssel kell rögzíteni és orvost kell hívni.
Égési sérülés esetén:
- 10-20 percig folyó
hideg víz alá tartani, utána steril gézzel laza kötés, orvoshoz kell vinni,
súlyosabb esetben mentőt kell hívni.
Savas, lúgos hatású
anyagok szembe, bőrre kerülése, belélegzése, gyomorba kerülése
esetén:
-A szemhéjak felhúzása
után bő vizes öblítést, lemosást kell alkalmazni.
Bőrre kerüléskor
alaposan le kell mosni, belélegzéskor friss levegőre kell vinni a sérültet.
Gyomorba kerüléskor
sok vizet kell inni. Az eset súlyosságától függően orvost, mentőt kell hívni.
Áramütés esetén:
- a berendezés
áramtalanítása, elsősorban a főkapcsoló vagy a biztosíték lekapcsolása,
gyorsabb az intézkedés, ha a kihúzzuk a csatlakozót a falból, de figyelni kell,
nem ott lépett-e fel a probléma;
- Fejkitámasztás
- Mesterséges
lélegeztetés (ha leállt a légzés)
- Vezetők, mentők
értesítése
Előfordulhat, hogy
nincs időnk megkeresni a kapcsolót, konnektort, ilyenkor: olyan tárggyal, amely
nem vezeti az elektromos áramot (cirokseprű, farúd), egy erős nyomással le kell
választani a kollégát, vendéget az áramról. Utána minden esetben ki kell
kapcsolni az áramforrást és lehetőleg segítséget kérni a közelben lévőktől!
Minden felvetett
esetben igaz, hogy csak az az ember nyújtson elsősegélyt, aki biztos a
tudásában és nem okoz még nagyobb problémát a sérültnek.
Az elsősegélynyújtás, a
sebkötözés szabályai:
-
Lehetőleg
mindig használjon eldobható kesztyűt, ha a tapaszon kívül más kötést helyez
fel.
-
A
kötést tegye közvetlenül a seb felszínére, ne oldalról csúsztassa rá.
-
Ha
a vér átitatta a kötést, akkor azt ne távolítsa el, hanem helyezzen rá újabb
kötést.
-
Mindig
akkora kötöző anyagot használjon, ami teljesen befedi a sebet, és túlér a seb
szélein.
-
Dobja
el és cserélje ki a kötést, ha az elcsúszott a helyéről.
-
A
seb ellátása után dobja a kesztyűt, a használt kötést és a szennyezett
eszközöket arra alkalmas zacskóba.
-
A
kötöző anyagot a szélénél fogja meg, ujjait tartsa távol a sebbel érintkező
felülettől.
-
Ha
csak egyetlen steril kötés van, akkor azonnal fedje a sebet, és a többi tiszta
kötöző anyagot erre helyezze.
-
Mindig
viseljen eldobható kesztyűt, amíg a műveleteket végzi.
A kommunális hulladékon belül milyen hulladékokat kellene külön gyűjtenünk?
Mi az a hulladékgazdálkodás?
A hulladékok
környezetre gyakorolt hatásai elleni védelem kiterjed mindazon anyagokra,
termékekre - ideértve azok csomagoló- és burkolóanyagait is - amelyeket
tulajdonosa eredeti rendeltetésének megfelelően nem tud, vagy nem kíván
felhasználni, illetve, amely azok használata során keletkezik. A
környezethasználó köteles a hulladék kezeléséről (ártalmatlanításáról,
hasznosításáról) gondoskodni.
A kommunális hulladékon belül is külön kellene gyűjtenünk a:
- Papírhulladékot:
újságokat, a hullámpapírt, a kartondobozt, szórólapot, csomagolópapírt,
könyveket, italos dobozokat.
- Műanyag hulladékot:
ásványvizes - üdítős palack, kiöblített háztartási flakonok, reklámszatyrok,
tasakok, csomagoló fóliák.
- Fehér üvegeket:
színezetlen üvegek: italos, befőttes, pálinkás, szörpös.
- Színes üvegeket:
zöld, barna, sárga - italos.
- Fém hulladékot:
üdítős, sörös, konzerves, háztartási kis fémhulladékok, evőeszközök.
- Üveg és porcelán
hulladékot: ablaküveg, drótszövetes üveg, kerámia, porcelán.
- Textilhulladékot:
ruhák, függönyök, takarók, cipők, rongyok.
Mondja el a „polírozás” takarítási formáról tanultakat!
Polírozás
A polírozást polírozógéppel végezzük. Az elmattult,
megkarcolódott felület vagy bevonat fényét tudjuk helyreállítani. A polírozás
általában valamely munkafolyamat befejező fázisa. Műanyagpadló vagy linóleum
polimerrel való bevonatolása után a bevonatot polírozással fényezhetjük és
keményíthetjük ki.
A polírozás abban tér el az egytárcsás súrolástól,
hogy:
-
kis felületi nyomással
-
nagy fordulattal és
-
finom polírozó koronggal végezzük.
Polírozó korongként általában fehér padet használunk. A padet a gépre fixen épített padtartó korongra tudjuk tépőzár szerűen rögzíteni. ( Hasonlóan az egy tárcsás gépekhez.) A munka megkezdése előtt a területet alaposan meg kell tisztítani, és portalanítani. A felületen lévő por, homok a polírozás során újra karcolhatja a padozatot. A polírozógépen található magasságállító csavarral állítsuk be a polírozó korongnak a felületre ható nyomását. A gép kezelőkarjának magasságát, az egy tárcsás súrolóval megegyező módon állíthatjuk be a saját testmagasságunknak megfelelően. A gép használata közben ügyeljünk arra, hogy a nagy sebességű forgó korongot semmilyen kiálló éles tárgyra, szögre, küszöbre ne vezessük rá, mert szétszakítja a korongot. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a nagy fordulat és hőfejlődés következtében sokáig ne járassuk a gépet egy helyen, mert megégetheti a padlót, vagy a bevonatot. A polírozás során keletkező nagyon finom port a gépbe beépített porszívóval a munka során folyamatosan szívhatjuk fel a padozatról. Ez azért is fontos, hogy a port a gép ne kenje vissza a felületre, mert ez a minőséget rontaná.
Munkája során, milyen gépeket, berendezéseket, eszközöket fog használni az értékesítő térben illetve a termelésben? Soroljon fel területenként tízet!
Értékesítő térben:
-
hűtőgépek ( ital,
sütemény, borhűtő )
-
sörcsapoló,
szénsav palack
-
kávéfőzőgép,
kávédaráló, vízlágyító
-
jéggép
-
turmixgép
-
pénztárgép
-
számítógép
-
pohár mosogató
gép
-
chafing ( étel
melegen tartó, égőpasztás vagy elektromos üzemű )
-
salátás kocsi
-
szerviz kocsi
-
hiteles mércék
-
flambír kocsi
-
koktél shaker
-
csúszásmentes tálcák
-
sörös plató
-
ital melegen
tartók ( elektromos vagy fűtés nélküli )
-
ital adagolók (
hűtött vagy hűtés nélküli )
-
pezsgő hűtő vödör
-
borhűtő
-
bortartó
-
dekantáló
-
takarító kocsi
-
porszívó
-
takarító gépek
Termelő térben:
-
hűtőgépek (
hűtött munkaasztal, fagyasztó, salátás hűtő pult )
-
szeletelő gép
-
salamander
-
toaster
-
tűzhely ( gáz,
elektromos, indukciós )
-
fritőz ( gáz,
elektromos )
-
sokkoló
-
vákum csomagoló
-
bot mixer
-
sütő
-
kombinált
sütő-pároló
-
melegen tartó
pult
-
hústőke
-
lánckötény,
lánckesztyű
-
kések, bárdok
-
keverő- dagasztó
gép
-
turmixgép
-
rostlap
-
fenő acél
-
szárnyas olló
-
vágó deszkák
Sorolja fel a takarítás főbb típusait, ezek közül ismertesse a napi takarítást!
A betanított
szálláshelyi vendéglátó fontos ismeretei közé tartozik a munkahelyi takarítási
formák megismerése és alkalmazása is, hiszen a vendégtérben és a termelő
részen, nyitás előtt, alatt valamint zárás után és végezhet tevékenységet.
A vendéglátó
felelősséggel tartozik a vendég iránt is, hogy a nem megfelelő tisztasággal ne
veszélyeztesse a vendég egészségét.
A takarítás fő típusai :
Munka
közbeni takarítás; napi takarítás; heti takarítás; havi, negyedévente végzendő
takarítás; éves takarítás
Napi takarítás, műszak utáni takarítás,
fertőtlenítés
A napi munka befejeztével az
üzlet illetve a vendéglátó vállalkozás összes helyiségét, beleértve a
értékesítő tereket, a közlekedőket és az eszközöket, a mosható felületet, a
berendezéseket, takarítani kell.
Természetesen először
gondosan el kell rakni az alapanyagokat, az élelmiszereket, az edényeket és
minden eszközt a helyére.
A berendezésekről, gépekről
a darabos szennyeződéseket el kell
távolítani, majd forró, zsíroldószeres vízzel le kell mosni. Ezután tiszta
vízzel öblítünk, majd
fertőtlenítőszeres vízzel lemossuk a felületeket. Kombinált szerek
alkalmazhatóak, ezek olyan készítmények, amely zsíroldót és fertőtlenítő
komponenst is tartalmaznak.
Ezután a csempék és a
padozat takarítása is hasonló módon történik.
A lefolyókat és a
csatornaszemeket is naponta kell takarítani! A bűzelzárók vissza helyezéséről
ne feledkezzünk el és klórmésszel is szórjuk be.
A szemét és
hulladéktartályok kiürítése is kötelező, majd forró, zsíroldószeres vízzel kell
kimosni és ezeket is fertőtleníteni kell!
A szeletelő, a daráló és
egyéb gépek tisztításának menete : A darabos szennyeződéseket gyűjtsük össze,
ürítsük a hulladékgyűjtőbe, zsíroldószeres vízzel mossuk le, öblítsük le,
fertőtlenítsük, az esetleges szermaradványok eltávolítása meleg vizes mosással.
Kombinált tisztítószer
alkalmazása itt is megengedett.
Mi a HACCP rendszer fogalma, lényege? Milyen folyamatoknál használunk ellenőrző lapokat?
A HACCP rendszer fogalma:
A HACCP a tevékenység
angol szavainak kezdőbetűiből állították össze. Hazard Analysis Critical
Control Point Kockázat Elemzés Kritikus Ellenőrzési Pontok – szó szerinti
fordítás Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pont
A HACCP rendszer
nemzetközileg elfogadott módszer arra, hogy a potenciális veszélyeket:
azonosítsa, értékelje, kezelje a biztonságos étel készítés céljából.
Intézkedés, hogy meghatározza, hogy az egyes tevékenységeket:
ki, hol, hogyan, mikor végezze a biztonságos ételkészítés céljából.
Cél: az élelmiszerek
biztonságosságának biztosítása.
Módszer: késztermék
vizsgálata helyett magát a folyamatot tartja szabályozás alatt.
Lényege: kritikus pontok
megállapítása és ezek folyamatos szabályozása, dokumentálása az utólagos
ellenőrzéshez.
Magyarországon minden
vállalatnak, amelynek tevékenysége hatással van az élelmiszer biztonságra,
rendelkeznie kell HACCP rendszerrel,
így a vendéglátásban is kötelező.
Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzése, tojás előkészítés,
adalékanyag/színezék felhasználás, pácolás, tojás főzés, hőkezelés,
sütőzsíradék felhasználás, tálalás.