Ellenőrző kérdések

iDevice ikon 1. feladat

Ismertesse a vendéglátás fogalmát!

 

 

iDevice ikon 2. feladat

Miért fontos a vendéglátás a nemzetgazdaság egészében?

 

iDevice kérdés ikon 3. feladat
Melyik a kakukktojás?
  
árumegrendelés
szakosított raktározás
szerviztevékenység
áruátvétel

iDevice ikon 4. feladat

Határozza meg röviden a következő fogalmak jelentését!

 

· szolgáltatás

· áruforgalmi tevékenység

 

 

 

iDevice ikon 5. feladat

Tegye helyes sorrendbe és írja a kipontozott helyre a vendéglátó ipari termelés következő műveleteit!

  Írja be a sorszámokat az üres négyzetekbe!

 

· hőtechnológiai eljárások

· tálalás-díszítés

· szakosított előkészítés

· készen tartás

  

iDevice ikon 6. feladat

Soroljon fel hat szakmai szempontot, amit a vendéglátás árubeszerzési tevékenysége során figyelembe vesz!

 

 

 

iDevice ikon 7. feladat

A vendéglátásban a nyersanyagokat szakosítva kell tárolni. Magyarázza meg mit jelent ez!

 

 

iDevice ikon 8.feladat

Határozza meg, hogy a felsorolt árukat és eszközöket a vendéglátásban melyik raktárban kell szabályosan tárolni!


Áru, eszköz


Raktárfajták

1

tojás

A

göngyölegraktár

2

mosogatószer

B

zöldségraktár

3

alma

C

vegyi áruraktár

4

sonka, húsáruk

D

tojásraktár

5

konzervek

E

húsraktár

6

tányérok, evőeszközök

F

szárazáru raktár

7

üres boros rekesz

G

fogyóeszköz raktár

8

ízesítők, fűszerek

H

textilraktár

iDevice ikon 9. feladat

Soroljon fel hat olyan gépet és berendezést, ami a vendéglátó-ipari termelés vagy előkészítés során megkönnyíti a munkát!

 

 

10. feladat

A hasábburgonyát hány °C- on kell sütni ahhoz, hogy ne égjen meg és nyers sem maradjon?

 

 

140 – 170 °C
120 – 140 °C
170 – 190 °C
190 – 230°C



iDevice ikon 11. feladat

A magyar konyhán a levesek és főzelékek készítéséhez rántást és habarást alkalmazunk.

Írja le hogyan készül a rántás és habarás, írjon két-két példát az így sűrített ételekre !

 

 

iDevice ikon 12. feladat

A vendéglátásban gyakran alkalmazzák a francia felszolgálási módot. Írja le mi jellemző erre!

 

 

iDevice ikon 13. feladat

A csárda tipikus magyar vendéglátó üzlet. Győzze meg a vendéget, hogy gyorsétkező helyett inkább csárdában ebédlejen! Mutassa be bútorát, berendezését, áruválasztékát!

 

 

iDevice ikon 14. feladat

Hogyan kell az erőlevest szakaszerűen felszolgálni?

 

 

iDevice kérdés ikon 15. feladat

Írja az étel neve mellé a terítéket, az evőeszközöket és ha szükséges egyéb eszközöket!

Hideg előétel koktél esetében

Tányér

 

  
előmelegített nagytányér
előhűtött nagytányér
nagytányérba csészealjon a koktélos pohár
előmelegített mélytányér

rja az étel neve mellé a terítéket, az evőeszközöket és ha szükséges egyéb eszközöket!

Hideg előétel koktél esetében

Evőeszköz

  
desszertvilla desszertkanál
nagyváltás(nagykés, nagyvilla)
komplett nagyváltás

16. feladat

A szálláshelyi vendéglátó nem csak a hazai, hanem a külföldi vendégek étkezési szokásait is ismeri. Hány óra körül vacsoráznak a déli és a keleti országokból érkező vendégek?

 

 

 

21 óra körül
18 óra körül
22 óra körül
17 óra körül



iDevice ikon 17. feladat

A szálláshelyi vendéglátónak feladata a reggeli csomag összeállítása.

Állítson össze elvitelre szánt reggeli csomagot a vendégeknek!

Mit tenne a csomagba?

 

 

 

iDevice ikon 18. feladat

Honnan tud az éttermi választékról és az árakról még az üzletbe lépés előtt a vendég informálódni? Válaszát fogalmazza meg!

 

 

iDevice kérdés ikon 19. feladat

Melyik fogalomra ismer rá a következő kifejezésből?

 

 

„Az üzlet tükörképe”

Válasz: Ez a kifejezés a(z) .................. jelenti, amely az üzlet ételválasztékát tartalmazza szakmai sorrendben az árakkal együtt.

 

  
étlapot
itallapot
vendégkönyvet

iDevice ikon 20. feladat

Tegye szakmailag helyesen a fogyasztás sorrendjébe a vendéglátó üzlet alábbi ételcsoportjait!

Írja be a megfelelő sorszámokat a nyégyzetekbe (az 1. a legelső a sorrendben)!

.      Gyümölcs

.      Desszert

.      Leves

.      Főétel

.      Hidegelőétel

.      Meleg előétel



  

iDevice ikon 21. feladat

Ismertesse a gyermekétlap jellemzőit és szerepét!

 

 

iDevice kérdés ikon 22. feladat

Melyik a kakukktojás? Jelölje be!

 

  
étlap
ártábla
kalkulációs ív
borlap

iDevice ikon 23. feladat

Az alábbiakban választékközlő eszközöket és jellemzőiket találja! A számok melletti négyzetbe írja be a helyes válasz betűjelét!

 

1

termékkiírás

A

az üzlet bejárata előtt elhelyezett tábla

2

egyedi árkijelző

B

online választékközlés

3

ártábla

C

falatozókban, büfékben az üzleti választékot közli árakkal együtt

4

menükártya

D

cukrászvitrinben és hidegkonyhai pultban a termék előtt található

5

internetes honlap

E

itallap

6

megállító tábla

F

társas étkezések során felszolgált ételek és italok felsorolása

7

ital csoportonkénti ital választékot mutatja be

G

svédasztalon a választék előtt elhelyezett lap

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

  

iDevice ikon 23. feladat

A betanított szálláshelyi vendéglátó segítséget nyújt az áru beszerzésben. Az árubeszerzés fontos munkatevékenysége a vendéglátásnak, amit jól kell összehangolni, ebben segíti a vendéglátást a 6M elv. Írja le mit jelent az árubeszerzési munkában a 6M elv!

 

 

iDevice ikon 24. feladat

Honnan szerzi be a vendéglátás az étel készítéséhez szükséges nyersanyagokat?

Mondjon legalább három példát az árubeszerzés forrásaira!

 

 

iDevice ikon 25. feladat

A betanított szálláshelyi vendéglátó az áruátvételi munkában is segít. Hogyan, milyen szempontok szerint kell önnek átvenni az üzletbe érkezett árut?

 

 

iDevice ikon 26. feladat

Az ésszerű, racionális árubeszerzéskor alkalmazzák „just in time” elvet. Mit jelent ez?

 

 

iDevice ikon 27. feladat

A vendéglátásban csak tyúktojást szabad felhasználni az étel készítéshez.

Hol történik a tojás előkészítése?

Hogyan kell előkészíteni a tojást konyhai felhasználásra?

 

 

 

iDevice ikon 28. feladat

A következőkben a vendéglátásban gyakran feldolgozásra kerülő zöldség-gyümölcsféléket valamint előkészítő műveleteket soroltunk fel.

Párosítsa a megfelelő műveletet a hozzátartozó zöldség-gyümölcsfélékhez!

Írja a feladat alatt található sorszám mellé a helyes válasz betűjelét!

 

 

 

Művelet

 

Zöldség-gyümölcs

1

rózsáira szedjük

A

burgonya

2

leveleire szedjük

B

meggy

3

magozzuk

C

fejes saláta

4

csumázzuk

D

brokkoli

5

gerezdlejük

E

paprika

6

passzírozzuk

F

spenót

7

gyaluljuk

G

gyalutök

8

reszeljük

H

narancs

9

préseljük

I

fokhagyma

10

koptatjuk

J

torma

 

 

 

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

  

iDevice ikon 29. feladat

Soroljon fel öt berendezési tárgyat, ami a vendéglátás húselőkészítőjében megtalálható!

 

 

iDevice ikon 30. feladat

Egészítse ki a következő mondatot! Írje be a azüresen álló négyzetekbe a megfelelő számokat!

1 fekete 

2 fehér

3 fehérmosogatóban



 

A a vendéggel érintkező eszközöket kell elmosogatni. A edények azok az eszközök és edények, melyeket a vendégek használnak. A edények közül még a poharakat is elkülönítve kell mosogatni.