Ellenőrző kérdések
Ismertesse a vendéglátás fogalmát!
Miért fontos a vendéglátás a nemzetgazdaság egészében?
árumegrendelés
| |
szakosított raktározás
| |
szerviztevékenység
| |
áruátvétel
|
Határozza meg röviden a következő fogalmak jelentését!
· szolgáltatás
· áruforgalmi tevékenység
Tegye helyes sorrendbe és írja a kipontozott helyre a vendéglátó ipari termelés következő műveleteit!
Írja be a sorszámokat az üres négyzetekbe!
· hőtechnológiai eljárások
· tálalás-díszítés
· szakosított előkészítés
· készen tartás
Soroljon fel hat szakmai szempontot, amit a vendéglátás árubeszerzési tevékenysége során figyelembe vesz!
A vendéglátásban a nyersanyagokat szakosítva kell tárolni. Magyarázza meg mit jelent ez!
Határozza meg, hogy a felsorolt árukat és
eszközöket a vendéglátásban melyik raktárban kell szabályosan tárolni!
|
Áru, eszköz |
|
Raktárfajták |
1 |
tojás |
A |
göngyölegraktár |
2 |
mosogatószer |
B |
zöldségraktár |
3 |
alma |
C |
vegyi áruraktár |
4 |
sonka, húsáruk |
D |
tojásraktár |
5 |
konzervek |
E |
húsraktár |
6 |
tányérok, evőeszközök |
F |
szárazáru raktár |
7 |
üres boros rekesz |
G |
fogyóeszköz raktár |
8 |
ízesítők, fűszerek |
H |
textilraktár |
Soroljon fel hat olyan gépet és berendezést, ami a vendéglátó-ipari termelés vagy előkészítés során megkönnyíti a munkát!
A hasábburgonyát hány °C- on kell sütni ahhoz, hogy ne égjen meg és nyers sem maradjon?
140 – 170 °C | |
120 – 140 °C
| |
170 – 190 °C
| |
190 – 230°C
| |
A
magyar konyhán a levesek és főzelékek készítéséhez rántást és habarást
alkalmazunk.
Írja le hogyan készül a rántás és habarás, írjon két-két példát az így sűrített ételekre !
A vendéglátásban gyakran alkalmazzák a francia felszolgálási módot. Írja le mi jellemző erre!
A csárda tipikus magyar vendéglátó üzlet. Győzze meg a vendéget, hogy gyorsétkező helyett inkább csárdában ebédlejen! Mutassa be bútorát, berendezését, áruválasztékát!
Hogyan kell az erőlevest szakaszerűen felszolgálni?
Írja az étel neve mellé a terítéket, az evőeszközöket és ha szükséges egyéb eszközöket!
Hideg előétel koktél esetében
Tányér
előmelegített nagytányér
| |
előhűtött nagytányér
| |
nagytányérba csészealjon a koktélos pohár
| |
előmelegített mélytányér
|
rja az étel neve mellé a terítéket, az evőeszközöket és ha szükséges egyéb eszközöket!
Hideg előétel koktél esetében
Evőeszköz
desszertvilla desszertkanál
| |
nagyváltás(nagykés, nagyvilla)
| |
komplett nagyváltás
|
A szálláshelyi vendéglátó nem csak a hazai, hanem a külföldi vendégek étkezési szokásait is ismeri. Hány óra körül vacsoráznak a déli és a keleti országokból érkező vendégek?
21 óra körül
| |
18 óra körül
| |
22 óra körül
| |
17 óra körül
| |
A
szálláshelyi vendéglátónak feladata a reggeli csomag összeállítása.
Állítson össze elvitelre szánt reggeli csomagot a vendégeknek!
Mit tenne a csomagba?
Honnan tud az éttermi választékról és az árakról még az üzletbe lépés előtt a vendég informálódni? Válaszát fogalmazza meg!
Melyik fogalomra ismer rá a következő kifejezésből?
„Az üzlet tükörképe”
Válasz: Ez a kifejezés a(z) .................. jelenti, amely az üzlet ételválasztékát tartalmazza szakmai sorrendben az árakkal együtt.
étlapot
| |
itallapot
| |
vendégkönyvet
|
Tegye szakmailag helyesen a fogyasztás sorrendjébe a vendéglátó üzlet alábbi ételcsoportjait!
Írja be a megfelelő sorszámokat a nyégyzetekbe (az 1. a legelső a sorrendben)!
.Gyümölcs
.Desszert
.Leves
.Főétel
.Hidegelőétel
.Meleg előétel
Ismertesse a gyermekétlap jellemzőit és szerepét!
Melyik a kakukktojás? Jelölje be!
étlap
| |
ártábla
| |
kalkulációs ív
| |
borlap
|
Az alábbiakban választékközlő eszközöket és jellemzőiket találja! A számok melletti négyzetbe írja be a helyes válasz betűjelét!
1 |
termékkiírás |
A |
az üzlet bejárata előtt elhelyezett tábla |
2 |
egyedi árkijelző |
B |
online választékközlés |
3 |
ártábla |
C |
falatozókban, büfékben az üzleti választékot közli árakkal
együtt |
4 |
menükártya |
D |
cukrászvitrinben és hidegkonyhai pultban a termék előtt
található |
5 |
internetes honlap |
E |
itallap |
6 |
megállító tábla |
F |
társas étkezések során felszolgált ételek és italok
felsorolása |
7 |
ital csoportonkénti ital választékot mutatja be |
G |
svédasztalon a választék előtt elhelyezett lap |
1. |
|
2. |
|
3. |
|
4. |
|
5. |
|
6. |
|
7. |
|
A betanított szálláshelyi vendéglátó segítséget nyújt az áru beszerzésben. Az árubeszerzés fontos munkatevékenysége a vendéglátásnak, amit jól kell összehangolni, ebben segíti a vendéglátást a 6M elv. Írja le mit jelent az árubeszerzési munkában a 6M elv!
Honnan szerzi be a vendéglátás az étel készítéséhez szükséges nyersanyagokat?
Mondjon legalább három példát az árubeszerzés forrásaira!
A betanított szálláshelyi vendéglátó az áruátvételi munkában is segít. Hogyan, milyen szempontok szerint kell önnek átvenni az üzletbe érkezett árut?
Az ésszerű, racionális árubeszerzéskor alkalmazzák „just in time” elvet. Mit jelent ez?
A vendéglátásban csak tyúktojást szabad felhasználni az étel készítéshez.
Hol történik a tojás előkészítése?
Hogyan kell előkészíteni a tojást konyhai felhasználásra?
A következőkben a vendéglátásban gyakran
feldolgozásra kerülő zöldség-gyümölcsféléket valamint előkészítő műveleteket
soroltunk fel.
Párosítsa a megfelelő műveletet a
hozzátartozó zöldség-gyümölcsfélékhez!
Írja a feladat alatt található sorszám
mellé a helyes válasz betűjelét!
|
Művelet |
|
Zöldség-gyümölcs |
1 |
rózsáira
szedjük |
A |
burgonya |
2 |
leveleire
szedjük |
B |
meggy |
3 |
magozzuk |
C |
fejes saláta |
4 |
csumázzuk |
D |
brokkoli |
5 |
gerezdlejük |
E |
paprika |
6 |
passzírozzuk |
F |
spenót |
7 |
gyaluljuk |
G |
gyalutök |
8 |
reszeljük |
H |
narancs |
9 |
préseljük |
I |
fokhagyma |
10 |
koptatjuk |
J |
torma |
1. |
|
2. |
|
3. |
|
4. |
|
5. |
|
6. |
|
7. |
|
8. |
|
9. |
|
10. |
|
Soroljon fel öt berendezési tárgyat, ami a vendéglátás húselőkészítőjében megtalálható!
Egészítse ki a következő mondatot! Írje be a azüresen álló négyzetekbe a megfelelő számokat!
1 fekete
2 fehér
3 fehérmosogatóban