A fejezet során elsajátítandó kompetenciák, ismeretek és készségek

- Tájékozódás
- Alapvető udvariassági és viselkedési normák ismerete és gyakorlata
- Kommunikációs készség
- Szakmai alapismeretek és a munkaköri kötelességek ismerete
- A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolatának felismerése
- A HACCP rendszer vendéglátásra vonatkozó részei
- Gasztronómiai ismeretek felszolgálási alapismeretek
- A vendéglátó ipari értékesítés gépei
- A vendéglátó ipari értékesítés berendezései
- A vendéglátó ipari rendezvények speciális gépei, berendezései

· Megbízhatóság
· Pontosság
· Tisztelettudás
· Udvariasság
· Fejlődő képesség, önfejlesztés
· Kiegyensúlyozottság
· Tűrőképesség
· Elhivatottság, elkötelezettség

· Motivációs készség
· Kommunikációs készség és rugalmasság
· Szervezőkészség
· Együttműködő készség
· Udvariasság
· Visszacsatolási készség

· Lényegfelismerés, lényeglátás
· Elméleti gondolkodás
· Rendszerező képesség
· Ötletgazdagság, kreativitás
· Kontrollálási képesség
· Új ötletek és megoldások kipróbálása