Vendégtér takarítása és textíliák kezelése

A betanított szálláshelyi vendéglátó tevékenységei közé tartoznak a takarítás különböző formái, melyet a korábbiakban már részletesen tárgyaltunk. Itt most a vendégtérben szükségszerűen elvégzendő tevékenységeket foglaljuk össze.

Az üzlet nyitása előtt általában a következők elvégzésére van szükség:

·         az üzlet bejáratánál esetleg a parkolóban található szemetet összeszedi, összesöpör

·         évszak függvényben havat is eltakarít illetve síktalanít

·         kiszellőzteti a helységet

·         burkolat függvényében felsöpör, felmos vagy porszívóz

·         portalanít ( különös tekintettel a képekre, dekorációs tárgyakra )

·         átnézi a berendezési tárgyakat, szükség esetén azokat megtakarítja, foltokat eltávolítja

·         ablakokat tisztít szükség illetve ütemezés szerint

·         terasszal rendelkező üzletek esetén azt is kitakarítja, a berendezési tárgyakat is rendbe rakja

·         ha ruhatár működik a vendéglátó üzletben, azt is szükség szerint kitakarítja

·         a vendégtérhez kapcsolódó közös WC-t minden nyitás előtt és szükség esetén kitakarítja

·         a termelő részleghez kapcsolódó személyzeti öltöző és mosdó kitakarítását legtöbb esetben a termelő részlegen dolgozó többi munkatárssal közösen végzik

A takarításhoz a következő eszközöket használhatja: seprű, partfis, kültéri seprű, lapát, szemetes vödör, hólapát, udvarseprű, takarító kocsi, felmosó vödör, portörlő, ablaktisztító, takarítószerek.


Figyelmeztető tábla

Partfis

Takarító kocsi

Kéztörlő papír

WC papír

Takarító gép

Porszívó

Seprű

Lapát

Mosogató szer

Folyékony szappan

Felmosó szer

Domestos fertőtlenítő

Kéztörlő adagoló

Felmosó vödör

A betanított szálláshelyi vendéglátó munkája során különböző textíliákkal is találkozik, melyeket használnia és kezelnie is szükséges. A vendégtérben az értékesítés során használni fogja a különböző asztal terítőket, tábla abroszokat, naprononkat (asztal közép), ruha szalvétákat. A termelő részlegen ma már alig találkozunk textíliákkal, mivel a kéztörlés a legtöbb esetben papír törővel illetve gépi szárítóval megoldott. A felületek törlésére a textiliák nem engedélyezettek, de kéztörlésre még használnak törölközőket, illetve konyharuhák és fogó kendők még megtalálhatók a termelő részlegeken.

A tiszta textíliák tárolása a textilraktárban, vagy textiles szekrényben történik. Mindig elkülönítve kell tárolni a szennyes textíliáktól, melyet a szennyes ruha tárolóban gyűjtünk.

A szennyes textíliák mosása vagy helyben vagy mosodai szolgáltatók által történik, melyek szállítását legtöbb esetben a szolgáltatást végzők végzik. A textíliákkal kapcsolatban adminisztrációs tevékenységünk is van, hiszen akár külső cég, akár belső részleg végzi a mosást, részükre mi adjuk át a szennyest és vesszük vissza a tiszta ruhát. Az elszámolás illetve átadás történhet darabra és súlyra. Mindig törekedjen, mint minden áru átvételénél, itt is a mennyiségi és minőségi átvételre. Hiszen nem mindegy, hogy a heti 2-3 alkalommal történő mosásnál 1-1 db-bal kevesebb abroszt vagy ruhaszalvétát kapunk e vissza. A másik fontos szempont a minőség. Sok esetben nem megfelelően kitisztított vagy szakadt, esetleg más üzletből idekerült textíliák kerülnek hozzánk vissza. A megfelelő átvételnél ezek a hibák azonnal kiderülnek, így a koszosan maradt textíliát visszaadjuk újbóli mosásra, az idegen textíliát szintén visszaküldjük, hiszen egy különböző méretű vagy színű abrosszal úgy sem tudnánk mit kezdeni. Az esetlegesen tönkre tett textíliánkat pedig megkifogásolhatjuk illetve kártérítést kérhetünk érte.

Amennyiben a textíliák mosása helyben történik, arra külön helyiséget kell kialakítani.

Az ott használt gépekről és berendezésekről valamint a mosáshoz használt szerekről a munkavállalót ki kell oktatni.

A munkaruhák mosása vagy a munkavállaló vagy a munkáltató által kijelölt személyek által történik. Elengedhetetlen, hogy a munkavégzés mindig megfelelő tisztaságú munkaruhában történjen.


Hangedli

Napron

Abrosz

Asztalszoknya

Székszoknya

Damaszt szalvéta