A konyhafőnök Önt kéri meg 30 darab tojás szakszerű előkészítésére, ami
a Francia rakott burgonya készítéséhez szükséges. Hogyan végzi el a szakszerű
előkészítést?
A tojás előkészítőben megtörténik a fertőtlenítés (Felhasználás ellőtt meg kell győződni a tojás
minőségéről, úgy hogy a rápecsételt minőség-megőrzési időt ellenőrizzük. A
tisztítási és fertőtlenítési műveletet közvetlenül a felhasználás előtt kell
elvégezni. A szárazon nem tisztítható szennyeződéseket mosással, áztatással fel
kell lazítani, majd kefével dörzsöléssel eltávolítani. A repedt és törött héjú
tojást nem szabad sem tárolni, sem felhasználni.), ezután történhet a főzés, hámozás és szeletelés
művelete.
4. feladat
Önt kérik meg, hogy készítsen elő 1-1 kg héjas burgonyát Petrezselymes
burgonya köret és Hasábburgonya köret szakszerű előkészítésére. Hogyan végzi el a
feladatot?
A tevékenységet a zöldség előkészítőben kell elvégezni,
itt első lépés a szükséges mennyiség mérése,
majd a burgonya mosása után
megtörténhet a szeletelés,
petrezselymes burgonya készítéséhez 1*1
vagy 1,5*1,5 cm-eskockára kell
vágni a burgonyát, hasábburgonya készítéséhez batonokra kell darabolni, azaz, 0.5x0.5x3-4 centiméteres hasábokra kell darabolni a burgonyát, újra mosni és leszárítani a sütés előtt.
5. feladat
A konyhafőnök Önt kéri meg, hogy készítsen elő 10 adag Csikóstokányhoz
1,40 kg sertéshúst.
Hogyan végzi el a feladatot?
Kulcsszavak:
húselőkészítő, mérés, mosás, kívánt méretre szeletelés.
6. feladat
A konyhafőnök megkéri Önt, hogy készítsen elő 2 fejes
salátát és egy fél kilogramm sóskát.
A betanított szálláshelyi vendéglátónak munkakörébe tartozik a konyhai
edények elmosogatása is. Mosogasson el három serpenyőt, két szűrőt és egy
lábast!
Hogyan végzi el a feladatot?
A saját
szavaival írja le a mosogatás folyamatát, fontos szempont, hogy vegye észre,
ebben az esetben a fekete mosogatásról van szó és írja a mosogatás
fázisait.
8. feladat
A betanított szálláshelyi vendéglátónak munkakörébe tartozik az éttermi
edények elmosogatása is. Mosogasson el 10 db mélytányért, 10 db lapostányért és
10 db evővillát!
Hogyan végzi el a feladatot?
A saját
szavaival írja le a folyamatot, fontos szempont, hogy vegye észre,
ebben az esetben a fehér mosogatásról van szó és írja a mosogatás
fázisait.
9. feladat
A betanított szálláshelyi vendéglátónak munkakörébe tartozik a konyhához
kapcsolódó helyiségek kitakarítása is.
Hogyan végzi el a napi takarítást a tojás
előkészítőben?
A
saját szavaikkal írja le a takarítás lépéseit, írja le, mire
kell figyelni a tojás előkészítőben.
10. feladat
A betanított szálláshelyi vendéglátónak munkakörébe tartozik a konyhához
kapcsolódó helyiségek kitakarítása is.
Hogyan végzi el a napi takarítást a
húselőkészítőben?
A résztvevő a saját
szavaival írja le a takarítás lépéseit, írja le, mire kell figyelni a hús
előkészítőben.