A takarítási formák elemet és a takarítás sorrendje

A betanított szálláshelyi vendéglátó alapismeretei közé tartozik a munkahelyi takarítási formák megismerése és alkalmazása is.

Nem kell különösképpen megmagyarázni, hogy miért is fontos ezek ismerete. Óriási a vendéglátósok felelőssége, hiszen nemcsak saját maguk, hanem a vendégek egészsége is kockáztatva lenne, ha nem fordítanánk kellő gondot a vendéglátóegységek tisztaságára.

S most ismerjük meg a takarítás fajtáit, típusait.

A takarítás fő típusai

Munka közbeni takarítás

A vendéglátó üzletben minden területén és mindenkor folyamatosan kell takarítani. Gyakran előfordul csorgás, csepegés, szemetelés - természetesen nem akarattal - mellyel nem lehet megvárni sem a másik műszakot, sem a heti nagytakarítást.  A megfelelő tisztaságról való gondoskodás nemcsak a betanított szálláshelyi vendéglátónak, hanem minden vendéglátó ipari munkatársnak kötelessége. A munka közbeni a takarítást különösen nagy gondossággal kell végezni. Alapszabály kell, hogy legyen, hogy minden munkatárs a saját munkaterületén egy-egy munkafázis befejezése után azonnal rendet, tisztaságot kell, tegyen. Sokkal könnyebb folyamatosan rendet rakni illetve takarítani, mint egy elhanyagolt rendetlen, piszkos munkaterületet rendbe tenni.

Munka közben bármelyik helyiségben is keletkezik a szennyeződés, vagy bármelyik berendezés szennyeződik be, ilyenkor nedves takarítási módszert kell alkalmazni.

A padozat felmosásánál ügyelni kell arra, hogy az edények, az élelmiszerek ne legyenek a padozat közelében, ahol szennyeződésnek lehetnek kitéve.

Takarításhoz csak ivóvíz minőségű vizet szabad használni. Takarítani, felmosni úgy kell a padozatot, hogy először a darabos szennyeződéseket kell összegyűjteni és a hulladékgyűjtőbe kell üríteni. Ezt követően meleg vízzel kell felmosni a padozatot.  

 

Napi takarítás, műszak utáni takarítás, fertőtlenítés

A napi munka befejeztével a vendéglátó üzem, az üzlet illetve a vendéglátó vállalkozás összes helyiségét, beleértve a kiszolgáló helyiségeket, a közlekedőket és minden használt eszközöket , a  szennyeződött felületet, a berendezéseket, takarítani kell. Nem kell a helyiségeket kipakolni, csak úgy kell takarítani, hogy a berendezések, a szekrények, a tűzhelyek ne kerüljenek áthelyezésre.

A napi takarítás során először gondosan el kell rakni az élelmiszer alapanyagokat, az élelmiszereket, az edényeket és minden eszközt a helyére.

A munka közben használt berendezéseket, munkaasztalokat, a zsámolyokat a darabos szennyeződésektől el kell távolítani, majd forró, zsíroldószeres vízzel le kell mosni. Vigyázzunk, azonban a forró víz ne legyen olyan forró, amit a kezünk nem bír, le ne forrázzuk magunkat! Ezután tiszta vízzel le kell öblíteni az oldatot, majd fertőtlenítőszeres vízzel le kell mosni a felületeket. Ez a művelet kombinált tisztítószerrel is végezhető, ami olyan készítmény, amely zsíroldó és fertőtlenítő komponenseket is tartalmaz.

A berendezési és felszerelési tárgyak tisztítása után a csempék és a padozat takarítása is hasonló módon történik. 

A lefolyókat és a csatornaszemeket naponta ki kell takarítani! A bűzelzárókat vissza kell helyezni a csatornaszemekre és klórmésszel be kell beszórni.

A szemét és hulladéktartályok kiürítése után forró, zsíroldószeres vízzel kell kimosni, majd ezt is fertőtleníteni kell!

A szeletelő, a daráló és egyéb gépek tisztítását is a következők szerint végezzük:

1. fázis: a darabos szennyeződéseket gyűjtsük össze, ürítsük a hulladékgyűjtőbe

2. fázis: zsíroldószeres lemosás

3. fázis: a tisztítószer eltávolítása ivóvizes lemosással

4. fázis: fertőtlenítés

5. fázis: a szermaradványok eltávolítása meleg vizes mosással

Kombinált tisztítószerrel a tisztítás és fertőtlenítés egy lépésben is elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy csak három fázist kell elvégezni, melyek a darabos szennyeződések összegyűjtése, a tisztítás-fertőtlenítés és a szermaradványok eltávolítása ivóvizes lemosással.

 

Hetente elvégzendő takarítás, fertőtlenítés

Lényegében megegyezik a napi takarítással, de a könnyen elmozdítható berendezési tárgyak alatt, illetve mögött is el kell végezni a szükséges takarítási műveleteket, valamint el kell végezni a mosható falfelületek takarítását is.

A hűtőszekrények tisztítását, fertőtlenítését szükség szerint, akár kétnaponta is, de hetente egyszer kötelező elvégezni.

Hetente egyszer a napi feladatokon túl le kell takarítani és fertőtleníteni a lámpatesteket, a vezetékek csöveit, a polcokat, az elszívókat.


Havi, negyedévente végzendő takarítás, fertőtlenítés

A fagyasztókat általában negyedévente, illetve szükség szerint le kell olvasztani. Ezt követően ki kell mosni, ki kell fertőtleníteni, majd ivóvizes lemosás szükséges.

Negyedévente nagytakarítást kell végezni, ilyenkor minden mozgatható berendezést el kell húzni a helyéről és ott is ki kell takarítani. A tisztítást a mennyezetnél kell kezdeni és fokozatosan lefelé haladni. A pókhálókat is szükség szerint a napi, a heti takarításnál is el kell végezni, de ilyenkor különösen figyeljünk oda minden szeg-zugra. A rovarhálókat is le kell szerelni, azokat meg kell tisztítani, valamint negyedévente ablakot is kell tisztítani.

Éves takarítás

Az éves takarítást a helyiségek kipakolása mellett kell elvégezni minden felületre kiterjedően. Ezt a takarítási típust össze kell kötni a szükséges mértékű tisztasági festéssel, és a szükséges nagyobb karbantartási munkák, valamint rovar- és rágcsálóirtás elvégzésével is.

A takarítás elvégzését írásban rögzíti a takarítást-fertőtlenítést végző személyzet a Takarítási naplóban, amely minden részlegen megtalálható. A mosogatást vagy takarítást elvégző aláírásával igazolja a napi, heti vagy havi nagytakarítás tényét.

A hűtőberendezések belső terének takarítását azok leolvasztásakor, de legalább hetente egyszer, valamint esetleges látható szennyeződésük alkalmával el kell végezni.

Szállítójárművek rakterét naponta a munka befejeztével, ill. látható szennyeződések alkalmával a telephelyre való visszaérkezéskor azonnal, még a következő berakodás előtt ki kell takarítani az általános szabályok szerint. A nyári időszakban a szállítójárműveket heti egyszeri rendszerességgel, télen havi egy alkalommal kell lemosni és fertőtleníteni. Vegyes használatú járműnél a takarítás és fertőtlenítést minden feladatváltáskor el kell végezni.

A helyiségek takarítása

Napjainkban a kisebb vendéglátó vállalkozásoknál nincs külön személyzet a napi tisztítási és fertőtlenítési teendők végzésére, ezért a takarítást a feladattal megbízott munkatársaknak kell elvégeznie. Ezt nem abban a munkaruhában kell csinálni, amiben előkészítünk, vagy sütünk-főzünk, ehhez a feladat végzéshez át kell öltözni.

A konyha, a cukrászüzem és a nagyobb, jól megközelíthető területek tisztítását-fertőtlenítését a közvetlenül ott dolgozó munkatársak végzik.

A takarító eszközök tárolása külön helyiségben történik, innen használják a dolgozók.

A szociális helyiségek takarítása

Szociális helyiségek közé tartozik a személyzeti öltöző, a személyzeti étkező, az irodák a mosdó, a WC. Ezeket a helyiségeket is szükség szerint, de minden nap a munka befejezését követően ki kell takarítani a tanult munkafázisok betartásával.

A szociális helyiségek takarításához használt eszközöket feltűnő módon meg kell jelölni, mert azokat más helyiségek takarításához nem szabad használni.

A szociális helyiségekben legalább negyedévente nagytakarítást kell végezni.

A betanított szálláshelyi vendéglátónak nemcsak a konyhán, nemcsak az előkészítőkben, hanem a konyhához tartozó kiszolgáló helyiségekben is segítenie kell, illetve el kell tudni önállóan is végeznie a takarítást.

Takarítani kell a raktárakban is, úgy mint- a takarítószer, tisztítószer raktárban, a száraz áruraktárban, a zöldséges raktárban, a kézi raktárban, de a hulladék tárolóban is. 

A szemét tárolóban a műanyag edényeket zsíroldó-fertőtlenítő szeres forró vízzel a napi ürítések után el kell mosogatni. Ezekbe műanyag szemetes zsákokat kell elhelyezni, amelyeket a napi ürítés alkalmával a mosás után újra kell cserélni!

A takarításhoz használt eszközök: seprű, lapát, súrolókefe, felmosó vödör, slag, gőztisztító berendezés, mosogató szivacsok, lapát, vödör, slag, fémsúroló.

Takarítás után a használt eszközöket fertőtleníteni kell, és csak ezután szabad a tisztító szer raktárban elhelyezni!

A felületeket textíliával törölni tilos!