A munka során használatos eszközök, tisztítószerek, gépek ismerete, kezelése

A betanított szálláshelyi vendéglátó munkája során a következő gépekkel, eszközökkel találkozhat, amelyek használatára kioktatják, illetve betanítják:

Értékesítő térben:

-          hűtőgépek (ital, sütemény, borhűtő)

-          sörcsapoló, szénsav palack

-          kávéfőzőgép, kávédaráló, vízlágyító

-          jéggép

-          turmixgép

-          pénztárgép

-          számítógép

-          pohármosogató gép

-          chafing (étel melegen tartó, égőpasztás vagy elektromos üzemű)

-          salátás kocsi

-          szerviz kocsi

-          hiteles mércék

-          flambír kocsi

-          koktél shaker

-          csúszásmentes tálcák

-          sörös plató

-          ital melegen tartók (elektromos vagy fűtés nélküli)

-          italadagolók (hűtött vagy hűtés nélküli)

-          pezsgő hűtő vödör

-          borhűtő, bortartó

-          dekantáló

-          takarító kocsi

-          porszívó

-          takarító gépek


Sörcsapoló

Kávéfőző

Jéggép


Pohármosogató

Chafing

Salátás kocsi

Szervizkocsi

Hiteles mérce

Flambír kocsi

Koktél shaker

Ital melegen tartó

Ital adagoló

Pezsgő hűtő vödör

Borhűtő

Takarító kocsi

Csúszásmentes tálca

Dekantáló

Termelő térben:

-          hűtőgépek ( hűtött munkaasztal, fagyasztó, salátás hűtő pult )

-          szeletelő gép

-          salamander

-          toaster

-          tűzhely ( gáz, elektromos, indukciós )

-          fritőz ( gáz, elektromos )

-          sokkoló

-          vákum csomagoló

-          bot mixer

-          sütő

-          kombinált sütő-pároló

-          melegen tartó pult

-          hústőke

-          lánckötény, lánckesztyű

-          kések, bárdok

-          keverő- dagasztó gép

-          turmixgép

-          rostlap

-          fenő acél

-          szárnyas olló

-          vágó deszkák


Salátahűtő pult

Salamander

Toaster

Tűzhely

Fritőz

Sokkoló

Vákuumcsomagoló

Botmixer

Sütő

Kombinált sütő-pároló

Melegen tartó pult

Hústőke

Lánckötény

Lánckesztyű

Kések, bárdok

Keverő- dagasztó gép

Turmixgép

Rostlap

Szárnyas olló

Természetesen minden lehetséges gépet, eszközt nem áll módunkban felsorolni, a leendő munkahelyeiken kell majd az ott alkalmazottakat ismerniük és használniuk.

A biztonságos munkavégzésre, a munka-, baleset- és tűzvédelmi szabályok betartása itt is elengedhetetlen.

A tisztítószerek közül szintén sokféle lehet, amelyet használhatnak munkájuk során.

Az alábbiakban azok jellegét soroljuk fel:

-          mosogatószerek ( folyékony vagy por alakú, gépi vagy kézi )

-          gépi öblítő szerek

-          felületi fertőtlenítő szerek

-          kéz fertőtlenítő

-          szanitertisztító

-          hideg zsíroldó

-          vízkőoldó ( kézi, gépi )

-          padozat tisztító

-          ablak tisztító

-          hypo

-          bútor ápoló

-          rozsdamentes felületek ápolója

-          lefolyó tisztító

-          klórmész

-          rovar-és légyirtó szerek

-          rágcsáló írtók

-          légfrissítők, illatosítók

A vendéglátásban használt tisztítószerek sok esetben eltérnek a háztartásban megszokottaktól, elsősorban töménységben illetve hatás mechanizmusban. Ezért azokat ne használjuk rutinból.

A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező a szerekhez Biztonsági Adatlapot adniuk, melynek 16 pontjában a szerekről minden szükséges információt megkapunk, a gyártótól a veszélyeken át, a pontos használati útmutatóig. A vendéglátó üzleteknek kötelező a használt szereket az ÁNTSZ felé bejelenteni, csak engedéllyel rendelkező szereket használhatnak.

A munkáltató köteles munkavállalójának a használatba adott szerekről tájékoztatást adni, illetve a Biztonsági Adatlapot rendelkezésre bocsájtani.

A munkavállaló köteles ennek megfelelően használni azokat.

Amennyiben egy új szerről nem kap tájékoztatást, illetve a Biztonsági Adatlapot nem bocsájtják rendelkezésére, nem köteles azzal munkát végeznie.


ADATLAP veszélyes anyagokkal, illetve veszélyes készítményekkel végzett tevékenység ÁNTSZ-hez történő bejelentéséhez

Igazolás
iDevice ikon Kérdések
  • Milyen eszközöket fog majd biztosan használni a szálláshelyen takarítás közben?
  • Milyen eszközöket fog majd biztosan használni a szálláshelyen a vendéglátás területén?
  • Milyen alapvető tisztítószereket fog biztosan alkalmazni?
  • Használhatunk e tisztítószert Biztonsági adatlap nélkül?
  • Be kell e jelenteni a használatba venni kívánt tisztítószert az ÁNTSZ-nek?
  • Milyen információkat találhatunk a biztonsági adatlapon?