A munka során használatos eszközök, tisztítószerek, gépek ismerete, kezelése
Értékesítő térben:
- hűtőgépek (ital, sütemény, borhűtő)
- sörcsapoló, szénsav palack
- kávéfőzőgép, kávédaráló, vízlágyító
- jéggép
- turmixgép
- pénztárgép
- számítógép
- pohármosogató gép
- chafing (étel melegen tartó, égőpasztás vagy elektromos üzemű)
- salátás kocsi
- szerviz kocsi
- hiteles mércék
- flambír kocsi
- koktél shaker
- csúszásmentes tálcák
- sörös plató
- ital melegen tartók (elektromos vagy fűtés nélküli)
- italadagolók (hűtött vagy hűtés nélküli)
- pezsgő hűtő vödör
- borhűtő, bortartó
- dekantáló
- takarító kocsi
- porszívó
- takarító gépek
Sörcsapoló
Kávéfőző
Jéggép
Pohármosogató
Chafing
Salátás kocsi
Szervizkocsi
Hiteles mérce
Flambír kocsi
Koktél shaker
Ital melegen tartó
Ital adagoló
Pezsgő hűtő vödör
Borhűtő
Takarító kocsi
Csúszásmentes tálca
Dekantáló
Termelő térben:
- hűtőgépek ( hűtött munkaasztal, fagyasztó, salátás hűtő pult )
- szeletelő gép
- salamander
- toaster
- tűzhely ( gáz, elektromos, indukciós )
- fritőz ( gáz, elektromos )
- sokkoló
- vákum csomagoló
- bot mixer
- sütő
- kombinált sütő-pároló
- melegen tartó pult
- hústőke
- lánckötény, lánckesztyű
- kések, bárdok
- keverő- dagasztó gép
- turmixgép
- rostlap
- fenő acél
- szárnyas olló
- vágó deszkák
Salátahűtő pult
Salamander
Toaster
Tűzhely
Fritőz
Sokkoló
Vákuumcsomagoló
Botmixer
Sütő
Kombinált sütő-pároló
Melegen tartó pult
Hústőke
Lánckötény
Lánckesztyű
Kések, bárdok
Keverő- dagasztó gép
Turmixgép
Rostlap
Szárnyas olló
Természetesen minden lehetséges gépet, eszközt nem áll módunkban felsorolni, a leendő munkahelyeiken kell majd az ott alkalmazottakat ismerniük és használniuk.
A
biztonságos munkavégzésre, a munka-, baleset- és tűzvédelmi szabályok betartása
itt is elengedhetetlen.
A tisztítószerek közül szintén sokféle lehet, amelyet használhatnak munkájuk során.
Az alábbiakban azok jellegét soroljuk fel:
- mosogatószerek ( folyékony vagy por alakú, gépi vagy kézi )
- gépi öblítő szerek
- felületi fertőtlenítő szerek
- kéz fertőtlenítő
- szanitertisztító
- hideg zsíroldó
- vízkőoldó ( kézi, gépi )
- padozat tisztító
- ablak tisztító
- hypo
- bútor ápoló
- rozsdamentes felületek ápolója
- lefolyó tisztító
- klórmész
- rovar-és légyirtó szerek
- rágcsáló írtók
- légfrissítők, illatosítók
A vendéglátásban használt tisztítószerek sok esetben eltérnek a háztartásban megszokottaktól, elsősorban töménységben illetve hatás mechanizmusban. Ezért azokat ne használjuk rutinból.
A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező a szerekhez Biztonsági Adatlapot adniuk, melynek 16 pontjában a szerekről minden szükséges információt megkapunk, a gyártótól a veszélyeken át, a pontos használati útmutatóig. A vendéglátó üzleteknek kötelező a használt szereket az ÁNTSZ felé bejelenteni, csak engedéllyel rendelkező szereket használhatnak.
A munkáltató köteles munkavállalójának a használatba adott szerekről tájékoztatást adni, illetve a Biztonsági Adatlapot rendelkezésre bocsájtani.
A munkavállaló köteles ennek megfelelően használni azokat.
Amennyiben egy új szerről nem kap tájékoztatást, illetve a Biztonsági Adatlapot nem bocsájtják rendelkezésére, nem köteles azzal munkát végeznie.
ADATLAP veszélyes anyagokkal, illetve veszélyes készítményekkel végzett tevékenység ÁNTSZ-hez történő bejelentéséhez
Igazolás
- Milyen eszközöket fog majd biztosan használni a szálláshelyen takarítás közben?
- Milyen eszközöket fog majd biztosan használni a szálláshelyen a vendéglátás területén?
- Milyen alapvető tisztítószereket fog biztosan alkalmazni?
- Használhatunk e tisztítószert Biztonsági adatlap nélkül?
- Be kell e jelenteni a használatba venni kívánt tisztítószert az ÁNTSZ-nek?
- Milyen információkat találhatunk a biztonsági adatlapon?