Egyéb elektronikai berendezések ismerete kezelése
A betanított szálláshelyi vendéglátó munkája során
különböző elektronikai berendezéseket fog használni, kezelni.
Az
egyik legfontosabb elektronikai berendezés, a ma már szinte mindenütt
használatos számítógép, az ehhez kapcsolódó hardverek (monitor, nyomtató, szkenner,
stb) és a szoftverek.
Ezek elsődlegesen a
rendelések felvételéhez, nyilvántartásához és a bizonylatolásához
használatosak.
Életünk
a számítógépek nélkül már elképzelhetetlen. Az összes adat, legyen az forgalmi,
számlázási, munkaidő nyilvántartási, készletezési számsor, mind speciális
programmal kezelhető. Legyen az csak egy raktárprogram, amellyel készleteinket
tartjuk nyilván, összetettebb feladatra képes éttermi szoftver
(raktár-anyagmozgás-készletezés-számlázás), vagy szállodai célprogram, mind a pontos
elszámolást teszik lehetővé, olyan módon, hogy az visszakereshető és különböző
szempontok szerint rendezhető.
Az
éttermi szoftverek a pénztárgéppel is összeépítettek sok esetben, így egy
asztal vagy rendezvény fogyasztása azonnal számlázható is és csak az kerülhet
rá a számlára, ami ténylegesen beütésre került, csökkentve ezzel a félreértés
lehetőségét és gyorsítva a munkát. Jellemzően az éttermi szoftvereket futtató
gépek a pincérpultban vagy az értékesítőtérben kerülnek elhelyezésre, a beütött
étel/ital típusok a megfelelő helyen (melegkonyha, söntés, hidegkonyha)
nyomtatódnak ki, az árukészlet automatikusan csökken, majd az étkezés
befejezésekor készülhet is ugyaninnen a számla. Ugyanakkor a
raktáros/étteremvezető számítógépén ez figyelemmel kísérhető és jelzés kapható,
ha egy adott alapanyag a megengedett készletszint alá csökken.
A
gépek, eszközök használatára mindenkit kioktatnak, az alkalmazott szoftverek
pedig betanításra kerülnek, hiszen ezek nélkül ma már dolgozni lehetetlen.
A biztonságos munkavégzésre, a munka-, baleset- és
tűzvédelmi szabályok betartása itt is elengedhetetlen. Emellett az energia
takarékosságra és a környezetvédelemre is oda kell figyelnünk.
- Milyen elektronikai gépekkel találkozhat?
- Mely területeken használja ezeket elsősorban?
- Mire kell vigyáznia ezek használatakor?
- Lehet e összekapcsolni a vendéglátó részleg programjait
a szállásadó részleg programjaival?