Bevezetés
A
vendég szakszerű kiszolgálásához számtalan szakmai ismerettel kell rendelkeznie
a betanított szálláshelyi vendéglátónak.
Ebben
a fejezetben megtanulhatjuk, hogy hogyan kell udvariasan fogadni a vendéget,
hogyan kell asztalhoz kísérni és ajánlani a vállalkozás üzleti kínálatából.
Néhány
ételcsoport felszolgálásának szabályát, terítékét, evőeszközét már az előző
fejezetben megtanultuk, ezért itt ezzel nem foglalkozunk, csak a vendég
távozása utáni teendőket ismertetjük meg.
A
vendéglátásban minden munkafeladatnak megvan a nehézsége és szépsége, de talán
a vendéggel való kapcsolattartás, a szinte folyamatos odafigyelés a
legnehezebb, legnagyobb megterhelést igénylő munka.
A
vendégek ki-és felszolgálása maximális szakértelmet, udvariasságot, türelmet
igényel. Azt már megtanultuk, hogy hogyan készítsük elő az értékesítő teret a
vendég fogadására, és hogy milyen eszközöket és felszereléseket kell
biztosítani a színvonalas ki-, és felszolgáláshoz, ami a szakemberek szerint a
legfontosabb feladat.
A
felszolgálás során tanúsított magatartás és viselkedési stílus sok mindent
elárul a vendéglátóról. Megmutatja, hogy felelősséget
érez-e azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat, azonosul-e a vállalkozás
céljaival, de az is kiderül, hogy éppen csak minimális energia ráfordítással,
éppen csak elvégzi a munkáját. Sajnos találkozunk olyan vendéglátóssal is, aki
tessék-lássék módon, úgy szolgálja ki a vendéget, mintha ő tenne szívességet a
vendégnek.
A
jól képzett, jó iskolába járó, a művelt vendéglátó-ipari dolgozók szakértelmet és magabiztosságot
sugároznak. A vendégek lényegesen könnyebben fogadják el az ajánlatot, ha meg
vannak győződve a vendéglátó, a pincér kiváló képességéről.
Nemcsak
vendéglátóként, hanem magánemberként is illik tudni, hogy egy vendéglátó
üzletbe hogyan, milyen módon érkeznek a vendégek. A régi hagyományok és
szokások szerint, ha a vendégek között idősebb és fiatalabb hölgyek és urak is
vannak, az a helyes, ha először egy férfi vendég lép az üzletbe, ezt követően a
hölgy vendégek mindannyian az udvariasság szabályai szerint, majd az urak,
szintén az udvariasság figyelembe vételével.