Bővebben a vendéglátás hulladékgazdálkodásáról
Mi az a hulladékgazdálkodás?
A hulladékok környezetre gyakorolt hatásai elleni védelem kiterjed mindazon anyagokra, termékekre - ideértve azok csomagoló- és burkolóanyagait is - amelyeket tulajdonosa eredeti rendeltetésének megfelelően nem tud, vagy nem kíván felhasználni, illetve, amely azok használata során keletkezik. A környezethasználó köteles a hulladék kezeléséről (ártalmatlanításáról, hasznosításáról) gondoskodni.
A vendéglátásban keletkező hulladékok fajtái:
- Települési hulladékok
- Veszélyes hulladékok
- Fertőzési veszélyt jelentő állati hulladékok
A települési hulladékok az egyes csomagolóanyagok: üveg, papír, textil, fa, de ide tartoznak a fertőzési veszélyt nem jelentő élelmiszer hulladékok is (burgonyahéj). Ezt a hulladékot a vendéglátó egység üzemeltetője, üzletvezetője köteles rendszeresen engedélyezett ártalmatlanító helyre elszállíttatni. A vendéglátó egységek vezetőinek nagy része saját hatáskörben dönt az élelmiszer selejtezéséről: a fogyaszthatósági idő lejárta, az élelmiszer érzékszervi romlása miatt. Az ilyen élelmiszert a többitől el kell különíteni, jól látható módon meg kell jelölni és csak fogyasztásra alkalmatlanná tétele után (pl. hypoval leöntve) szabad az egyéb kommunális hulladék közé vagy külön hulladékgyűjtő-tároló edénybe tenni. A húselőkészítés során keletkező kis mennyiségű nyesedék és egyéb hulladék csak fertőtlenítő szerrel történt kezelés után helyezhető az egyéb hulladékok közé. A kommunális hulladékot a munkahelyről (előkészítőkből, konyhából) az erre kijelölt tároló helyre naponta el kell eltávolítani, és onnan legalább hetente kétszer elszállíttatni (kommunális hulladékként kezelendő). A hulladék gyűjtésére szolgáló tartályokat naponként, a tároló helyeket, illetve környezetüket szükség szerint, de legalább hetente két alkalommal tisztítani és fertőtleníteni kell.