Gépek, berendezések üzembe helyezése
Miután kellően tájékozottak vagyunk a napi feladatokról,
ismerjük, tudjuk a várható munkákat, ezt követően meg kell győződni arról, hogy minden gép, berendezés és felszerelés maradéktalanul rendelkezésre áll-e.
Működik-e minden gép, a balesetmentes munkavégzéshez biztosítottak-e a feltételek,
nem csepeg-e valahol a víz, vagy van-e mindenhol elektromos áramellátás, ahová
szükséges. Nincs annál kellemetlenebb dolog, ha a gépek segítségével végzett
munkát egyszerre csak nem a megszokott módon kell elvégeznünk. Bosszankodás,
időhiány és egyéb kellemetlenség lehet abból, ha egy mulasztás miatt nem tudunk
a napi feladatainknak maradéktalanul eleget tenni például azért, mert a
kávéfőző gép elromlott, vagy a hűtőszekrény a legnagyobb melegben nem hűt.
Műszakba álláskor ellenőrizzünk le minden olyan gépet, berendezést, amit munkánk során használunk!
Ilyenek a söntéspultban a kávéfőző gép, a kávédaráló,
sörcsapoló berendezés, a jégkocka készítő, a hűtő berendezések, a
számítástechnikai eszközök, a nyomtató, a tányérmelegítő, a pohár-és egyéb
mosogató, stb. Természetesen a konyhai munkavégzéshez, az előkészítéshez számos
más egyéb berendezés is szükséges.
Műszakba álláskor a felelős dolgozónak a felszerelések mennyiségének ellenőrzése
is fontos. Meg kell győződni arról, hogy van-e elegendő kávés csésze,
csészealj, mokkás kanál, kapucsínós csésze, kávés kanál, vizes pohár, sörös
poharak fehérboros pohár, vörösboros pohár, csemegeboros pohár, pezsgős pohár,
desszert tányér, süteményes villa és minden egyéb eszköz, felszerelés, ami a
folyamatos értékesítéshez, ki-és felszolgáláshoz nélkülözhetetlen.
Ha nem az előző műszaktól vettük át – például délutáni
műszakot a délelőttitől - a munkát, hanem úgy nyitunk reggel, hogy éjszakai
műszak nem volt, akkor a következő feladatokat kell még elvégezni műszak
nyitáskor:
Először a vagyon
védelem szempontjából azt kell észrevételezni, hogy nem történt-e idegen személyek
által valami károkozás. Ha igen azonnal szólni kell a felettes vezetőnek.
Semmihez nem szabad nyúlni addig, amíg engedélyt nem kapunk a további munkára.
Tételezzük fel, hogy semmilyen idegen kezűség nem
történt, ekkor áram alá kell helyezni
azokat a gépeket, melyeket kikapcsoltak, hiszen az előző műszaknak – ha kimarad
az éjszakai műszak - kötelező áramtalanítani. Azt is ki kell próbálni, hogy
működnek-e a gépek, tudjuk-e rendeltetés- szerűen használni azokat.
Ezt követően meg kell győződni arról, hogy a
hűtőberendezések, hűtőkamra, hűtővitrin, hűtőszekrények folyamatosan működnek-e, nem volt – e
áramkimaradás, nincs-e leolvadva valamelyik hűtőberendezés.
Munkába álláskor minden dolgozót munkavédelmi és
balesetvédelmi oktatásba kell részesíteni. Ekkor ismertetik meg személyesen
minden dolgozóval azokat a gépeket és berendezéseket, melyet a munkája során
használni fog. A vállalkozásnál lévő valamennyi gépet minden dolgozónak rendeltetésszerűen
és balesetmentesen kell tudnia használni.
A műszak átadásához és átvételéhez tartozik még a
kasszában lévő váltópénz megszámolása és elszámolása. A váltópénz az a pénzösszeg, amit a vállalkozás üzemeltetője azért
biztosít a pénztárban, hogy ha már az első vendég is nagy címletű bankjeggyel
fizet, akkor se legyen gond a visszaadással.
A szálláshelyi vendéglátónak nyitáskor
azt is ellenőriznie kell, hogy a
pénztárgépben van e szalag, illetve ellenőrző szalag, mert ezek nélkül a
pénztárgép nem
működtethető.
A pénztárat és
környezetét is folyamatosan rendben, tisztán
kell tartania. Ha a pénztárgép meghibásodik, azt azonnal jelenteni
kell a vezetőnek.
Minden értékesítésben
dolgozó vendéglátósnak tisztában kell lenni a nyugtaadási kötelezettséggel. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásnál
értékesített áruk és szolgáltatások forgalmát a Nemzeti Adó-és Vámhivatal által
ellenőrzött pénztárgépben rögzíteni kell. Ezért műszakba állás előtt azt is meg
kell vizsgálni, le kell ellenőrizni, hogy hiánytalanul meg van-e az összes
bizonylat, ami a nyugtaadási kötelezettség teljesítéséhez szükséges. Ilyenek a
készpénzfizetési számla, a nyugtatömb, a vételezési jegy, a selejtezési
bizonylat.
A vendéglátásban is
különböző fizetési eszközökkel tud a vendég fizetni.
Leggyakrabban
készpénzzel fizet a vendég. Ilyenkor a vendéglátósnak az áru vagy szolgáltatás
ellenértékét a pénztárgépbe be kell ütni és ekkor a vendég gépi számlát kap.
Előfordul, hogy saját
névre vagy egy vállalkozás nevére kéri a vendég a számlát.
A számla, az
egyszerűsített számla és a nyugta is egy szigorú számadás alá vont bizonylat,
ami adóigazgatási azonosításra alkalmas.
A számla tartalmazza:
a számla sorszámát,
a számla kibocsátásának dátumát,
az eladó nevét, címét és adószámát
a vevő nevét, címét,
illetve , ha a vevő adófizetésre kötelezett, akkor az adó számát is,
a teljesítés
időpontját,
az értékesített
áru vagy szolgáltatás pontos megnevezését,
a termék , a szolgáltatás mennyiségét és
mennyiségi egységét,
a termék adó nélküli
egységárát,
a termék, szolgáltatás
adó nélkül számított ellenértékét,
a felszámított adó
százalékos mértékét,
az áthárított adó
összegét ÁFA kulcsonként és összesen,
a számla végösszegét,
a fizetés módját és
határidejét.
Előfordul, hogy a
vendég a fogyasztásról egyszerűsített számlát kér.
Az egyszerűsített számla az adóigazgatási
azonosításra alkalmas bármely papír alapú vagy elektronikus formában
kibocsátott bizonylat. Ennek tartalmaznia kell:
a számla sorszámát,
a számla
kibocsátásának keltét,
a termékértékesítést
teljesítő vagy a szolgáltatást nyújtó adóalany nevét,címét és adószámát,
a termék megnevezését,
a termék mennyiségi
egységét és mennyiségét,
a bruttó ÁFA kulcsot,
a termék, a
szolgáltatás adóval együtt számított egységárát,
a termék, a
szolgáltatás adóval együtt számított ellenértékét.
A nyugta a legegyszerűbb bizonylat, ami csak a nyugta kibocsátó
nevét, a dátumot, az ellenérték összegét és a bizonylat sorszámát tartalmazza.
Ma már szinte minden
vendéglátó vállalkozásnál pénztárgépet használnak a nyugta adására is. Ez csak
az adóhatóság által jóváhagyott típus lehet, amelyben a forgalom
nyilvántartására megfelelő memória van. Ugyanis az Nemzeti Adó-és Vámhivatal
ennek alapján ellenőriz.
Pénztárgép
Pénztárgép
Mi a szerepe és jelentősége a vendéglátásban a
gépeknek?
Sorolja fel a söntéspultban használatos gépeket!
Miért kell a felszerelések mennyiségét is
leellenőrizni műszakba álláskor?
A zavartalan
kávéfőzéshez milyen képeket, felszereléseket kell ellenőriznie?
Mi az Ön feladata, ha
reggel a műszakba álláskor azt tapasztalja, hogy egy üveg vodka, három üveg sör
és két üveg pezsgő a padozaton szét van törve ?
Mit nevezünk váltópénznek és
mi a szerepe?
Milyen bizonylatokkal
találkozik a pultban a szálláshelyi vendéglátó?
Mi a különbség a nyugta és a
számla között?