A betanított szálláshelyi vendéglátó tűzvédelmi alapismeretei

Fontosabb tűzvédelmi szabályok

A tűz elleni védekezés minden állampolgár kötelessége.

Ennek érdekében mindenkinek meg kell ismernie és meg kell tartania a vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat, a tűz- és káresetek jelzésével, továbbá a tűz oltásával és a műszaki mentéssel kapcsolatos kötelezettségeket.

Általános tűzvédelmi ismeretek

Az égés:

Az éghető anyag és az oxigén hő fejlődéssel járó reakciója, melyet füst- és/vagy lángképződés kísér.

Az égés feltételei:

Éghető anyag, égéshez szükséges oxigén, égéshez szükséges hőmérséklet, a három feltétel egyidejűleg egy térben való megléte.

 

Tűznek, tűzesetnek nevezzük azt az égési folyamatot, amely veszélyt jelent az életre, a testi épségre vagy az anyagi javakra, illetve azokban károsodást okoz;

 

Tűzjelzés

Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha erre nincs lehetősége, a rendőrségnek, vagy a mentőszolgálatnak, illetőleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának.

A tűz jelzéséhez, segítségkéréshez az állampolgárok híradási eszközüket kötelesek rendelkezésre bocsátani (mobil telefon), szükség esetén járműveikkel segítséget nyújtani.

A tűzoltóság ingyenes hívószáma: 105.

Egységes segélyhívószám: 112

 

A tűzjelzést, riasztást biztosítani kell egyrészt a létesítményen belül tartózkodók részére, másrészt a tűzoltóság felé. Épületenként a tűzriadó tervek szerint!

 

A tűzoltóság felé történő tűzjelzésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

- a tűzeset, káreset pontos helyét (címét),

- mi ég, mi van veszélyeztetve, milyen káreset történt,

- emberélet (állat) van-e veszélyben,

- a jelző nevét, a jelzésre használt távbeszélő számát.

 

Tűzoltó készülékek típusai:

- porral oltó készülék;

- vízzel vagy vízből adalékokkal képzett habbal oltó kézi készülék;

- gázzal oltó (halon helyettesítő vagy CO2) készülék.

A legutolsó típusból a legismertebb halonnal oltó készülékeket betiltották a halon ózonromboló hatása miatt.


Porral illetve CO2 oltó készülék

Az, hogy egy adott helyen melyik oltókészülék használható, mindig az adott funkció függvénye. Elektronikus berendezések (pl. számítógépek) oltására porok nem használhatók, mert igen nagy járulékos kárt okoznak.

A CO2 oltókészülékekből kiáramló nagy nyomású gáz olyan mértékben lehűl (-76 Celsius), amely fagyási sérülést okoz. A gáz a levegőnél nehezebb, és noha nem mérgező, bizonyos koncentráció felett légzési nehézségeket okoz, terepszint alatti helyiségben történő oltás esetén igen körültekintően kell eljárni, vagy használatát mellőzni kell.

A kézi oltókészülékek működési elveik szerint két csoportra oszthatók:

-          az égő anyagtól az égést tápláló oxigént elzárja a kiáramló oltóanyag (porral oltó, vízzel és habbal oltó készülékek),

-          az égő anyag hőmérsékletét csökkenti a gyulladási hőmérséklet alá (CO2 oltó, halogén gázzal oltó készülékek).

A tűz oltása

Oltás tűzoltó készülékkel, tűzcsappal:


Ha kézi tűzoltó készüléket használunk, ami gázzal működik, a szelepkereket balra kell fordítani és a sugarakat a tűz fészkére irányítani. Mivel a készülék szakaszosan működik, szükség szerint nyitható, zárható a szelep.

A gázzal oltó készüléket egységesen sárga színű jelzősávval látják el. Elektromos tüzet csak kizárólag ilyen típusú készülékkel szabad elfolyatni.

Vízzel az elektromos tüzel eloltani életveszélyes!

Ha kézi tűzoltó készüléket használunk, ami porral oltó, akkor azt úgy kell tartani, hogy a lövőké alul legyen. A szerkezet nyitásakor a szénsavpalackból széndioxid áramlik a portartályba és ez az oltópor fogja a tüzet eloltani. Ennek a készüléknek az alsó részén zöld színű jelölés látható.

A használt tűzoltó készülékeket nem szabad visszaakasztani!

Gondoskodni kell az újratöltésről!

 

A vendéglátásban tűzvédelmi szempontból veszélyforrás lehet ha a tűzveszélyes árukat gondatlanul tároljuk.


Gázzsámoly

Tűz keletkezhet az elektromos eszközök meghibásodásából is vagy a tiltott helyen történő dohányzás miatt is. Fontos, hogy a gázüzemű eszközöket is szakszerűen kezeljük és tartsuk be vegyi áruraktárban a tűzveszélyességi fokozatokra vonatkozó szabályokat.

A vendéglátásban tűzvédelmi szempontból különösen veszélyesek a gázzal működő berendezések, a sütők, a gázüzemű a roston sütő lapok, az elektromos berendezések, hősugárzók.

Műszakzáráskor mind a gáznál, mind az elektromos áramnál zárjuk el a főcsapot, kapcsoljuk le a főkapcsolót.