Ételkészítés, kávéfőzés, mosogatás, takarítás közben betartandó előírások

Ételkészítés során vigyázzunk a következőkre:

-          Edények fedőjét kézi leemelésnél oldalra húzva kell felemelni

-          Az edények fedelének felnyitásánál a forrázás veszély kiküszöbölhető, ha oda figyelünk.

-          Gázüzemű berendezéseket begyújtani csak a berendezés környezete és az égésterméket elvezető csatornák átszellőztetése után szabad megkezdeni.

-          Gázcsapot lánggal történő begyújtáskor csak akkor szabad megnyitni, ha a szükséges gyújtóeszköz égő állapotban a begyújtás helyén van.

-          Begyújtani csak a gázláng várható visszacsapódásának irányától oldalt állva szabad a gázcsapot!

-          Főzőberendezést fűtésre használni tilos!

-          Csak hibátlan felületű tűzhelyet szabad üzemeltetni!

-          Konzervet csak konzervnyitóval szabad felbontani!

-          Zsiradékot vagy más gyúlékony anyagot a tűzhely felett vagy annak közelében egyik edényből a másikba átönteni tilos!

-          Forró edények megfogásához, sütőberendezések forró lemezeinek és rácsainak elszedéséhez e célra kialakított segédeszközt és fogóruhát kell használni.

-          Főzőedényből hentesárut csak hosszúnyelő fa, vagy műanyag csipesszel, illetve villával szabad kiemelni.

-           Forró folyadék keveréséhez vagy forró zsiradékba történő mártogatáshoz, sütéshez hosszú nyelő villát, fogót kell használni.

-          Forró folyadékot tartalmazó edényről, annak a tűzhelyről való leemelése előtt – a benne lévő étel láthatósága érdekében – a fedőt le kell venni úgy, hogy a kicsapó gőz a munkavállalót ne érje.

-          Forró étellel vagy folyadékkal telt fedetlen edény fölé hajolni vagy felette átnyúlni tilos!

-          Zsírolvasztást csak száraz edényben szabad megkezdeni.

-          Hússzeleteket a testtel ellentétes irányú mozdulatokkal kell a zsírba helyezni.

-          Forró zsiradékkal, vagy folyadékkal telt edényt munkaasztalra, illetve tűzhelyre csak teljes alapfelületével szabad elhelyezni.

-          Folyadékban vagy folyékony anyag keletkezésével járó étel sütésekor az ilyen ételt tartalmazó edényt a sütőberendezésbe, mellmagasságnál feljebb elhelyezni nem lehet.

-          Forró anyagot tartalmazó edényt a padlóra helyezni tilos!

-          Ételkészítésre csak jól rögzített fülekkel, illetve nyelekkel ellátott edényeket szabad használni.

-          Főzőedényt és munkaeszközt használatuk után eredeti tároló helyükre vissza kell helyezni!

-          Tíz liternél nagyobb őrtartalmú, meleg vagy forró étellel, folyadékkal telt edényt egy személynek emelni, illetve vinni nem szabad.

-          Húsz liter feletti őrtartalmú teli edényt kisebb űrtartalmú edénybe kell átmerni, úgy lehet a tűzhelyről levenni.

-          Azt az edényt, amelyet kézzel mozgatnak, forró étellel vagy folyadékkal csak őrtartalmának 3/4 részéig szabad megtölteni.

-          Forró ételt tartalmazó edények kézi szállítása előtt meg kell győződni arról, hogy a szállítási útvonal szabad, csúszásmentes.

-          Fenőacélt ütközőkarikával vagy ütköző felülettel kell ellátni!

-          Kést, fenőacélt, illetve más kéziszerszámot csak az erre kijelölt helyen szabad tárolni.

-          Közlekedésnél a kés vagy villa hegyét a föld felé kell tartani.

Ezek átadásánál ügyelni kell arra, hogy az átadás a nyél kézbeadásával történjen.

-          Tevékenységi körben végzett árumozgatás, szállítás, rakodás közben gyűrűt, karórát, nyakláncot viselni tilos!

-          Kézi kenyérszeleteléshez fogazott pengéjű kenyérvágókést kell használni.

-          Húsdarálót csak biztonságosan rögzített állapotban szabad használni olyan helyen, ahol a kezeléshez elegendő oldaltávolság áll rendelkezésre.

-          Húsdarálóba húst a gép tálcájáról csak tömőfa segítségével szabad adagolni.

-          Húsdarálót szétszedni, azon kést vagy tárcsát cserélni csak a gép hálózatról történt leválasztása után szabad

-          Mikrohullámú sütőt csak erre speciálisan kiképzett szakember javíthat. A készüléken átalakítást végezni tilos!

Kávéfőzéskor be kell tartani a következőket:

-          A kávéfőző biztonsági szelepet fúvatással rendszeresen ellenőrizni kell. A nyomásmérő jelzését folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

-         A kávéfőző gőzszelepét megnyitni csak akkor szabad, ha a kezelő úgy helyezkedett el, hogy a hirtelen kitóduló gőz ne okozzon sérülést.

Mosogatáskor betartandó szabályok:

-          Mosogatás előtt meg kell győződni az edények, evőeszközök, üvegáruk épségéről.

-          Mosogatómedence aljára gumi- vagy műanyaglapot kell helyezni, amelyet tisztán kell tartani.

-          Sérült edényeket, tányérokat, üvegárut használni tilos!

-          A mosogatóban úgy kell az edényeket elhelyezni, hogy azok ne csússzanak, és ne dőljenek el. Mosogatóba csak annyi edényt szabad rakni, amely a biztonságos munkavégzést nem befolyásolja

-          Késeket, villákat úgy kell a mosogatóba helyezni, hogy hegyük egy irányba álljon, és tompa végük legyen a kéz felé.

Hűtőszekrény vagy hűtőpult leolvasztását csak áramtalanítás után szabadvégezni.

 Vágó, feszítőeszközzel a jeget eltávolítani nem szabad.

Takarításkor a következőkre kell ügyelni:

-          Tisztításra, fertőtlenítésre kizárólag az ÁNTSZ által, engedélyezett tisztító-,fertőtlenítő szerek használhatók fel.

-          A tisztító-, fertőtlenítő szereket eredeti csomagolásban, felirattal ellátva, külön helyiségben (fülkében) kell tárolni

-          Konyhában, egyéb főzőhelyiségekben a műszak befejezését követően – szükség esetén a műszak alatt is – takarítani kell.

-          Konyhaipari gépeket úgy kell tisztítani, hogy azokon élelmiszerek ne maradjanak

-          Élelmiszerek készítésére, feldolgozására szolgáló helyiségeket, padozatot, falakat csak engedélyezett tisztítószeres oldattal szabad mosni

-          A tisztító- és fertőtlenítő szerekkel kezelt berendezésekről a tisztító-, illetve fertőtlenítőszereket bő vízzel le kell mosni.

-          Konyhákban, illetve élelmiszer előállítására szolgáló más helyiségekben végzett javítást, karbantartást, átalakítást követően – az elvégzett munkát figyelembe véve – a helyiségek takarítását, berendezési, felszerelési tárgyak tisztítását, fertőtlenítését el kell végezni.

-          A takarítás során keletkezett hulladék és szemét gyűjtésére zárható, könnyen tisztítható és fertőtleníthető anyagból készült gyűjtőedényt kell használni. Az edényeket kiürítés után tisztítani és fertőtleníteni kell. A szerves és szervetlen hulladékot elkülönítve kell tárolni.

-          Konyhákban a padozatra kerülő kiömlő folyadékot, zsíros ételmaradékot rögtön el kell távolítani.