Ételkészítés, kávéfőzés, mosogatás, takarítás közben betartandó előírások
Ételkészítés során vigyázzunk a következőkre:
-
Edények fedőjét kézi leemelésnél oldalra húzva kell felemelni
-
Az edények fedelének felnyitásánál a forrázás veszély
kiküszöbölhető, ha oda figyelünk.
-
Gázüzemű berendezéseket begyújtani csak a berendezés
környezete és az égésterméket elvezető csatornák átszellőztetése után szabad
megkezdeni.
-
Gázcsapot lánggal történő begyújtáskor csak akkor szabad megnyitni,
ha a szükséges gyújtóeszköz égő állapotban a begyújtás helyén van.
-
Begyújtani csak a gázláng várható visszacsapódásának
irányától oldalt állva szabad a gázcsapot!
-
Főzőberendezést fűtésre használni tilos!
-
Csak hibátlan felületű tűzhelyet szabad üzemeltetni!
-
Konzervet csak konzervnyitóval szabad felbontani!
-
Zsiradékot vagy más gyúlékony anyagot a tűzhely felett vagy
annak közelében egyik edényből a másikba átönteni tilos!
-
Forró edények megfogásához, sütőberendezések forró lemezeinek
és rácsainak elszedéséhez e célra kialakított segédeszközt és fogóruhát kell
használni.
-
Főzőedényből hentesárut csak hosszúnyelő fa, vagy műanyag
csipesszel, illetve villával szabad kiemelni.
-
Forró folyadék
keveréséhez vagy forró zsiradékba történő mártogatáshoz, sütéshez hosszú nyelő
villát, fogót kell használni.
-
Forró folyadékot tartalmazó edényről, annak a tűzhelyről való
leemelése előtt – a benne lévő étel láthatósága érdekében – a fedőt le kell
venni úgy, hogy a kicsapó gőz a munkavállalót ne érje.
-
Forró étellel vagy folyadékkal telt fedetlen edény fölé
hajolni vagy felette átnyúlni tilos!
-
Zsírolvasztást csak száraz edényben szabad megkezdeni.
-
Hússzeleteket a testtel ellentétes irányú mozdulatokkal kell
a zsírba helyezni.
-
Forró zsiradékkal, vagy folyadékkal telt edényt munkaasztalra,
illetve tűzhelyre csak teljes alapfelületével szabad elhelyezni.
-
Folyadékban vagy folyékony anyag keletkezésével járó étel
sütésekor az ilyen ételt tartalmazó edényt a sütőberendezésbe, mellmagasságnál
feljebb elhelyezni nem lehet.
-
Forró anyagot tartalmazó edényt a padlóra helyezni tilos!
-
Ételkészítésre csak jól rögzített fülekkel, illetve nyelekkel
ellátott edényeket szabad használni.
-
Főzőedényt és munkaeszközt használatuk után eredeti tároló
helyükre vissza kell helyezni!
-
Tíz liternél nagyobb őrtartalmú, meleg vagy forró étellel,
folyadékkal telt edényt egy személynek emelni, illetve vinni nem szabad.
-
Húsz liter feletti őrtartalmú teli edényt kisebb űrtartalmú
edénybe kell átmerni, úgy lehet a tűzhelyről levenni.
-
Azt az edényt, amelyet kézzel mozgatnak, forró étellel vagy
folyadékkal csak őrtartalmának 3/4 részéig szabad megtölteni.
-
Forró ételt tartalmazó edények kézi szállítása előtt meg kell
győződni arról, hogy a szállítási útvonal szabad, csúszásmentes.
-
Fenőacélt ütközőkarikával vagy ütköző felülettel kell
ellátni!
-
Kést, fenőacélt, illetve más kéziszerszámot csak az erre
kijelölt helyen szabad tárolni.
-
Közlekedésnél a kés vagy villa hegyét a föld felé kell
tartani.
Ezek átadásánál ügyelni kell arra, hogy az átadás a
nyél kézbeadásával történjen.
-
Tevékenységi körben végzett árumozgatás, szállítás, rakodás
közben gyűrűt, karórát, nyakláncot viselni tilos!
-
Kézi kenyérszeleteléshez fogazott pengéjű kenyérvágókést kell
használni.
-
Húsdarálót csak biztonságosan rögzített állapotban szabad
használni olyan helyen, ahol a kezeléshez elegendő oldaltávolság áll
rendelkezésre.
-
Húsdarálóba húst a gép tálcájáról csak tömőfa segítségével
szabad adagolni.
-
Húsdarálót szétszedni, azon kést vagy tárcsát cserélni csak a
gép hálózatról történt leválasztása után szabad
-
Mikrohullámú sütőt csak erre speciálisan kiképzett szakember
javíthat. A készüléken átalakítást végezni tilos!
Kávéfőzéskor be kell tartani
a következőket:
-
A kávéfőző biztonsági szelepet fúvatással rendszeresen
ellenőrizni kell. A nyomásmérő jelzését folyamatosan figyelemmel kell kísérni.
-
A kávéfőző gőzszelepét megnyitni csak akkor szabad, ha a
kezelő úgy helyezkedett el, hogy a hirtelen kitóduló gőz ne okozzon sérülést.
Mosogatáskor
betartandó szabályok:
-
Mosogatás előtt meg kell győződni az edények, evőeszközök,
üvegáruk épségéről.
-
Mosogatómedence aljára gumi- vagy műanyaglapot kell helyezni,
amelyet tisztán kell tartani.
-
Sérült edényeket, tányérokat, üvegárut használni tilos!
-
A mosogatóban úgy kell az edényeket elhelyezni, hogy azok ne
csússzanak, és ne dőljenek el. Mosogatóba csak annyi edényt szabad rakni, amely
a biztonságos munkavégzést nem befolyásolja
-
Késeket, villákat úgy kell a mosogatóba helyezni, hogy hegyük
egy irányba álljon, és tompa végük legyen a kéz felé.
Hűtőszekrény vagy hűtőpult
leolvasztását csak áramtalanítás után szabadvégezni.
Vágó, feszítőeszközzel a jeget eltávolítani
nem szabad.
Takarításkor
a következőkre kell ügyelni:
-
Tisztításra, fertőtlenítésre kizárólag az ÁNTSZ által,
engedélyezett tisztító-,fertőtlenítő szerek használhatók fel.
-
A tisztító-, fertőtlenítő szereket eredeti csomagolásban,
felirattal ellátva, külön helyiségben (fülkében) kell tárolni
-
Konyhában, egyéb főzőhelyiségekben a műszak befejezését
követően – szükség esetén a műszak alatt is – takarítani kell.
-
Konyhaipari gépeket úgy kell tisztítani, hogy azokon
élelmiszerek ne maradjanak
-
Élelmiszerek készítésére, feldolgozására szolgáló
helyiségeket, padozatot, falakat csak engedélyezett tisztítószeres oldattal
szabad mosni
-
A tisztító- és fertőtlenítő szerekkel kezelt berendezésekről
a tisztító-, illetve fertőtlenítőszereket bő vízzel le kell mosni.
-
Konyhákban, illetve élelmiszer előállítására szolgáló más
helyiségekben végzett javítást, karbantartást, átalakítást követően – az
elvégzett munkát figyelembe véve – a helyiségek takarítását, berendezési, felszerelési
tárgyak tisztítását, fertőtlenítését el kell végezni.
-
A takarítás során keletkezett hulladék és szemét gyűjtésére
zárható, könnyen tisztítható és fertőtleníthető anyagból készült gyűjtőedényt
kell használni. Az edényeket kiürítés után tisztítani és fertőtleníteni kell. A
szerves és szervetlen hulladékot elkülönítve kell tárolni.
-
Konyhákban a padozatra kerülő kiömlő folyadékot, zsíros
ételmaradékot rögtön el kell távolítani.