Környezetvédelem a vendéglátásban
A
környezetvédelem a világ minden állampolgára számára fontos. A tudatos ember
védi, óvja és fejleszti nem csak a társadalmi gazdasági élet körülményeit,
hanem a szűkebb és tágabb környezetét is. A napi élet működése során a
felelőtlen emberek nagymértékű kárt és pusztítást okoznak környezetünkben.
Különösen igaz ez a turizmus területén akkor, amikor a természeti és épített
környezet értékeit nem becsüljük meg. A vendéglátás a tevékenysége végzése
során is kibocsát olyan szennyező anyagokat, melyek közvetlenül vagy közvetve
veszélyeztetik a társadalom tagjainak egészségét és a környezetét. A környezet
szennyezésével az emberi életkörülményeket rontjuk, ami ellen tudatosan küzdeni
kell.
A
környezetvédelem a szakirodalom szerint az a tudatos emberi tevékenység melynek
célja az emberi élet mennyiségi és minőségi feltételeinek megóvása és lehetőség
szerinti javítása.
A
környezetvédelem azon intézkedések rendszere melyek biztosítják az ember
egészségének és fennmaradásának védelmét. Bele tartozik az életkörülmények az
anyagi és szellemi javainak védelme is, de a levegővédelem, az épületek
védelme, a folyók, vizek, növények, állatok védelme is.
Azért
hogy óvjuk a környezetünket fontos a károkat megelőzni, az esetlegesen okozott
kárt megszüntetni. Ennek érdekében az emberi környezet szűkebb és tágabb körét
fejleszteni kell és nem utolsó sorban a természeti erőforrásokkal ésszerűen
racionálisan gazdálkodni.
Összességében ebben a modulban a vendéglátó üzletben előforduló legjellemzőbb munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelmi szabályokat ismertük meg.
Ezek az ismeretek nemcsak a vendéglátásban, hanem
minden munkahelyen szükségesek annak érdekében, hogy egészségesen,
biztonságosan tudja minden állampolgár a munkáját végezni.
Ezekről
a témákról más modulokban és a gyakorlatban bővebb ismereteket fogunk majd
szerezni.