Alapismeretek


A világon a legfontosabb és legnagyobb érték az egészséges ember, mindenkinek fontos feladata, hogy a magánéletében és a munkahelyén vigyázzon magára és védje mások életét, épségét is. Ennek betartására számos előírás, szabály van, amiből azokat közöljük, amit a vendéglátás területén a betanított szálláshelyi vendéglátónak is be kell tartania.

Kérjük gondosan olvassa el és fontolja meg a leírtakat, mert a legkisebb baleset is súlyos következményekkel járhat. Ez sem a balesetet elszenvedőnek, sem a környezetének, sem a munkahelyének nem jó, számos egyéb probléma okozója lehet.

A következő tananyagban olyan alapismereteket lehet elsajátítani, melyet minden vendéglátó-ipari és szállodai munkaerőnek, dolgozónak ismernie kell.

Elöljáróban annyit, hogy aki a szálláshelyeket kialakítja, illetve megtervezi/ ez a betanított szálláshelyi vendéglátó munkaadója /, annak arra kell törekedni, hogy balesetet okozó körülmények ne jöhessenek létre sem a szállásadás, sem a vendéglátás területén.

Több mint száz rendelet, biztonsági szabályzat, előírás, szabvány van érvényben, melyek a vállalkozások, a munkaadók és munkavállalók számára kötelező érvényűek. Ilyenek:

- a Magyar Köztársaság Alkotmánya

- a Munkavédelemről szóló törvény

- Különböző jogszabályok.

Ezen kívül a munkaadónak Munkabiztonsági szabályzatot, a vállalatoknak Munkavédelmi szabályzatot kell készíteniük. Ebben az adott munkahelyre vonatkozóan azokat a szabályokat, előírásokat kell rögzíteni, melyek a balesetmentes munkavégzés feltételeire vonatkoznak.

Szinte minden szakmának meg van a „saját” munkavédelmi előírása.

Mielőtt ezekre részletesen rátérnénk néhány általános előírással még meg kell ismerkednünk.

Minden munkáltatót a munkavédelemmel kapcsolatosan kötelezettségek terhelik. A munkáltatónak kell gondoskodnia az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeiről. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló számára úgy kell a munkakörülményeket kialakítani, hogy a feladatát a munkavállaló tudja biztonságosan és balesetmentesen elvégezni.

A munkáltatónak még arról is gondoskodnia kell, hogy minden dolgozót kioktasson mielőtt munkába áll, de évente, félévente is köteles a jogszabályok által meghatározott előírásoknak megfelelni. Ha új gépeket vásárolnak a vállalkozásnál, annak kezeléséről, működéséről és balesetmentes használatáról is ki kell oktatni minden dolgozót.

Ha véletlenül baleset következik be egy munkahelyen, akkor a munkáltatónak nyilvántartási, bejelentési és kivizsgálási kötelezettsége van. Ez sok adminisztrációval és problémával jár, ezért mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak érdeke, hogy ne történjen soha baleset.

A munkáltatónak ezért folyamatosan ellenőriznie kell, hogy a megfelelő, biztonságos munkavégzésre vonatkozó feltételek a munkavállalók számára biztosítva vannak-e folyamatosan és állandóan.

Ezen kívül jogszabályi előírás az is, hogy a munkahelyeken kockázatértékelést készítsenek, amelyben megállapítják azokat a tényezőket, melyek veszélyt jelentenek, vagy lényeges stressz okoznak a munkavégzés során. Például vannak-e olyan gépek, olyan technológiák, melyek balesetet okozhatnak a munkavégzés közben.

A munkáltatónak ezen kívül tervet kell készítenie a munkavédelmi feladatokról, azok végrehajtásáról és az ellenőrzés módjáról is. Ebben azt is meg kell határozni, hogy baleset esetén kinek kell bejelenteni, hol kell nyilvántartani, és a hasonló esetek megelőzésére milyen intézkedéseket hoztak.

Nemcsak a munkáltatónak, hanem a munkavállalónak - így a betanított szálláshelyi vendéglátónak –is vannak a munkavédelemmel kapcsolatosan kötelezettségei.

Minden dolgozónak úgy kell megjelennie a munkahelyén, hogy a biztonságos munkavégzéshez megfelelő állapotban legyen. A munkatársakkal együttműködve és körültekintően úgy kell a munkát végezni, hogy az ne veszélyeztesse se saját, se más munkatárs egészségét és testi épségét. A munkavállalót is kötelezi a törvény, hogy a tőle elvárható módon győződjön meg a munkaeszközök biztonságos használatáról és dolgozzon az eszközökkel biztonságosan és balesetmentesen. Ennek érdekében munkaidőben a munkaterületet, rendet, tisztaságot kell tartani és fegyelmezetten, gondosan, odafigyeléssel kell a munkát végezni. Előfordul, hogy szükséges az előírt védőruházatot viselni, ezt nem tagadhatja meg a munkavállaló.

Ha bármilyen rendellenesség történik, azt azonnal jelenteni kell a munkaadónak és a rendellenességet a legésszerűbb módon, a munkavállalótól elvárható módon meg kell szüntetni.

A mi szakmánkban is számtalan előírás van, melyből kiemelünk néhányat a teljesség igénye nélkül:

- a vendéglátásban mindenkinek csak érvényes egészségügyi könyvvel lehet dolgozni –függetlenül a munkakörétől.

- mielőtt valaki megkezdi a munkáját a vendéglátásban, ismernie kell a munka, balesetvédelmi és tűzvédelmi veszélyeket. A munkáltató kötelessége, hogy munkába állás előtt minden dolgozót, elméleti és gyakorlati oktatásba részesítsen.

- az oktatás tényéről dokumentációt kell végezni (jegyzőkönyvet), melyet az ellenőrző szervek számára bármikor rendelkezésre kell bocsátani.

Fontos szabály az is, hogy csak olyan helyiségben, csak olyan helyen, csak olyan eszközzel, géppel és felszerelésekkel szabad a dolgozónak a munkát végezni, amelynek szakszerű és balesetmentes használatához megkapta a megfelelő eligazítást elméletben és gyakorlatban.

- minden munkaterületen úgy kell a munkaeszközöket kialakítani és elhelyezni, hogy az elvárható igénybevételnek biztonságosan feleljen meg és a rendeltetésszerű kezelésükhöz elegendő tér álljon rendelkezésre.

- a munka megkezdésekor és folyamatosan is meg kell győződni arról, hogy az eszközök, felszerelések, berendezések lehetővé teszik –e biztonságos munkavégzést.

- bármilyen meghibásodás esetén a munkaeszközt, a gépet üzemen kívül kell helyezni.

- szúró-vágó eszközöket, hegyes dolgokat közlekedésnél mindig a föld felé kell tartani. Átadásnál ügyelni kell arra, hogy nyelénél fogva adjuk át egymásnak a szerszámot.

- a munkaeszközöket állandóan azonos helyen kell tartani, használat után mindig a helyére vissza kell rakni.

- elektromos árammal működő berendezéseket csak száraz kézzel szabad használni.

- hibás készülékeket használni tilos, azt azonnal jelentsük a felettesünknek.

- a közlekedési utakat szabadon és tisztán kell tartani,hogy ne zavarják a biztonságos közlekedést.

A betanított szálláshelyi vendéglátónak a munkaideje alatt mindig gondosan, figyelmesen és fegyelmezetten kell dolgoznia. Segíteni kell a munkaadóját abban, hogy minden munkatárs balesetmentesen tudja feladatát elvégezni. Már említettünk, hogy a munkaadóknak milyen kötelezettségei vannak, most olyan ismereteket sorolunk fel, amelynek biztosítása és betartása megkönnyíti a balesetmentes munkavégzést.

A vendéglátó ipari üzlet összes helyisége padlózatának hibátlannak kell lennie! A kitöredezett padlókat, burkolólapokat azonnal meg kell javíttatni.

A szakadt, repedezett vagy száradás miatt felgörbült műanyag padlót is azonnal ki kell javíttatni, leragasztani vagy kicserélni.

Ha a betanított szálláshelyi vendéglátó vagy bármelyik dolgozó ilyen problémát lát azt jelezze a munkaadójának.

A járást veszélyezteti, felkunkorodott szélű vagy szakadozott szőnyeg. Ezt el kell távolítani, ki kell cserélni. A szőnyegek alá csúszásgátlót kell helyezni. A szállodai lépcsőkre ne tegyünk szőnyeget, ha mégis elkerülhetetlen, azt fémrögzítővel szereljük fel.

A bútorokat úgy helyezzük el, hogy a közlekedést ne gátolják, balesetet ne okozzanak. Kályha közelébe vagy nyitott kandalló mellé bútorokat ne állítsunk, nehogy tüzet fogjanak. Minden meghibásodott bútort azonnal ki kell cserélni vagy javítani.

Csak a hazai szabványoknak megfelelő elektromos készülékeket használjunk! Ha bármely készülék vagy a konnektor felforrósodik, ellenőriztessük szerelővel!

Minden elektromos szerelést csak szakképzett szerelővel végeztessünk! Elektromos vezetékek nem fekhetnek a helyiség padlóján.

Állólámpákat, falikarokat, asztali lámpákat, TV-t, rádiót és bármely más elektromos készüléket úgy kell elhelyezni, hogy azokat senki le ne lökhesse, gyermekek el ne érhessék. Ez elsősorban a szállást biztosító vállalkozásnál lehetséges, de a vendéglátó ipari üzletben is előfordulhat.

A konyhai készüléket rövid csatlakozózsinórral csak a munkaasztalon használjuk.

A dugaszolóaljzat közvetlenül a munkaasztal fölé kerüljön!

A fürdőszobai vagy egyéb villanykapcsolókat a helyiségen kívül kell felszereltetni.

A hajszárítóhoz, hajsütővashoz, borotválkozó készülékekhez szolgáló konnektorokat inkább a vendégszobában elhelyezett tükör mellé szereltessük, nehogy bárki fürdőkádban ülve száríthassa a haját vagy borotválkozzon. Ezek is a szálloda fürdőszobáiban aktuális tudnivalók.

A dugaszolóaljzatokhoz használjunk érintésvédőt (vakdugó), hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá.

A konyhában a padozatot munka közben is tisztán kell tartani, a lecsepegett zsírt vagy ételmaradékot azonnal fel kell törölni, hogy lábukat ne törjék az ott közlekedők. A közös terekben, folyosókon a csúszás veszélyre figyelmeztetni kell az ott közlekedőket.


Csúszásveszély

A balesetveszélyes eszközöket, edényeket tartsuk, hozzáférhetetlen helyen, elzártan. A nehéz edényeket a szekrény alsó felében tároljuk. A tűzhelyen ne hagyjunk nyelével kifelé fordított serpenyőket vagy lábasokat. Repedt vagy csorba edényeket ne használjunk!

Az üres konzervdobozok fedelét mindig hajtsuk vissza, mielőtt a szemétbe dobnánk. Ékszereket ne használjunk munka közben. Egyes műanyag munkaruhák könnyen lángot fognak és életveszélyes égési sérüléseket okoznak. Nyitott tűz, gáztűzhely mellett természetes anyagból készült ruhát, kötényt viseljünk.

 

A veszélyes anyagokat, tisztítószereket, spray-ket zárt helyen tároljuk.

Élelmiszerekkel egy helyiségben ne tároljunk semmiféle vegyszert!

 

Ma már a vendéglátásban sem lehet dohányozni, csak a kijelölt helyen, erről a vendéget és a dolgozókat is tájékoztatni kell.