Alapismeretek
A
világon a legfontosabb és legnagyobb érték az egészséges ember, mindenkinek fontos feladata, hogy a magánéletében
és a munkahelyén vigyázzon magára és védje mások életét, épségét is. Ennek
betartására számos előírás, szabály van, amiből azokat közöljük, amit a
vendéglátás területén a betanított szálláshelyi vendéglátónak is be kell
tartania.
Kérjük
gondosan olvassa el és fontolja meg a leírtakat, mert a legkisebb baleset is
súlyos következményekkel járhat. Ez sem a balesetet elszenvedőnek, sem a
környezetének, sem a munkahelyének nem jó, számos egyéb probléma okozója lehet.
A
következő tananyagban olyan alapismereteket lehet elsajátítani, melyet minden
vendéglátó-ipari és szállodai munkaerőnek, dolgozónak ismernie kell.
Elöljáróban
annyit, hogy aki a szálláshelyeket kialakítja, illetve megtervezi/ ez a
betanított szálláshelyi vendéglátó munkaadója /, annak arra kell törekedni,
hogy balesetet okozó körülmények ne jöhessenek létre sem a szállásadás, sem a
vendéglátás területén.
Több mint száz rendelet, biztonsági szabályzat,
előírás, szabvány van érvényben, melyek a vállalkozások, a munkaadók és
munkavállalók számára kötelező érvényűek. Ilyenek:
-
a Magyar Köztársaság Alkotmánya
-
a Munkavédelemről szóló törvény
-
Különböző jogszabályok.
Ezen
kívül a munkaadónak Munkabiztonsági szabályzatot, a vállalatoknak Munkavédelmi
szabályzatot kell készíteniük. Ebben az adott munkahelyre vonatkozóan azokat a
szabályokat, előírásokat kell rögzíteni, melyek a balesetmentes munkavégzés
feltételeire vonatkoznak.
Szinte
minden szakmának meg van a „saját” munkavédelmi előírása.
Mielőtt
ezekre részletesen rátérnénk néhány általános
előírással még meg kell ismerkednünk.
Minden
munkáltatót a munkavédelemmel
kapcsolatosan kötelezettségek
terhelik. A munkáltatónak kell gondoskodnia az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeiről. Ez azt
jelenti, hogy a munkavállaló számára úgy kell a munkakörülményeket kialakítani,
hogy a feladatát a munkavállaló tudja biztonságosan és balesetmentesen
elvégezni.
A
munkáltatónak még arról is gondoskodnia kell, hogy minden dolgozót kioktasson
mielőtt munkába áll, de évente, félévente is köteles a jogszabályok által
meghatározott előírásoknak megfelelni. Ha új gépeket vásárolnak a
vállalkozásnál, annak kezeléséről, működéséről és balesetmentes használatáról
is ki kell oktatni minden dolgozót.
Ha
véletlenül baleset következik be egy munkahelyen, akkor a munkáltatónak
nyilvántartási, bejelentési és kivizsgálási kötelezettsége van. Ez sok
adminisztrációval és problémával jár, ezért mind a munkaadónak, mind a
munkavállalónak érdeke, hogy ne történjen soha baleset.
A
munkáltatónak ezért folyamatosan
ellenőriznie kell, hogy a megfelelő, biztonságos munkavégzésre vonatkozó
feltételek a munkavállalók számára biztosítva vannak-e folyamatosan és
állandóan.
Ezen
kívül jogszabályi előírás az is, hogy a munkahelyeken kockázatértékelést készítsenek, amelyben megállapítják azokat a tényezőket, melyek veszélyt jelentenek,
vagy lényeges stressz okoznak a munkavégzés során. Például vannak-e olyan
gépek, olyan technológiák, melyek balesetet okozhatnak a munkavégzés közben.
A
munkáltatónak ezen kívül tervet kell készítenie a munkavédelmi feladatokról, azok
végrehajtásáról és az ellenőrzés módjáról is. Ebben azt is meg kell határozni,
hogy baleset esetén kinek kell bejelenteni, hol kell nyilvántartani, és a
hasonló esetek megelőzésére milyen intézkedéseket hoztak.
Nemcsak
a munkáltatónak, hanem a munkavállalónak
- így a betanított szálláshelyi vendéglátónak –is vannak a munkavédelemmel
kapcsolatosan kötelezettségei.
Minden
dolgozónak úgy kell megjelennie a
munkahelyén, hogy a biztonságos munkavégzéshez megfelelő állapotban legyen. A munkatársakkal együttműködve és körültekintően úgy kell a munkát végezni, hogy az
ne veszélyeztesse se saját, se más munkatárs egészségét és testi épségét. A
munkavállalót is kötelezi a törvény, hogy a tőle elvárható módon győződjön meg
a munkaeszközök biztonságos használatáról
és dolgozzon az eszközökkel biztonságosan és balesetmentesen. Ennek érdekében
munkaidőben a munkaterületet, rendet,
tisztaságot kell tartani és fegyelmezetten,
gondosan, odafigyeléssel kell a munkát végezni. Előfordul, hogy szükséges
az előírt védőruházatot viselni, ezt nem tagadhatja meg a munkavállaló.
Ha
bármilyen rendellenesség történik,
azt azonnal jelenteni kell a
munkaadónak és a rendellenességet a legésszerűbb módon, a munkavállalótól
elvárható módon meg kell szüntetni.
A
mi szakmánkban is számtalan előírás van, melyből kiemelünk néhányat a teljesség
igénye nélkül:
-
a vendéglátásban mindenkinek csak érvényes egészségügyi könyvvel lehet dolgozni –függetlenül a
munkakörétől.
-
mielőtt valaki megkezdi a munkáját a vendéglátásban, ismernie kell a munka, balesetvédelmi
és tűzvédelmi veszélyeket. A
munkáltató kötelessége, hogy munkába állás előtt minden dolgozót, elméleti és
gyakorlati oktatásba részesítsen.
-
az oktatás tényéről dokumentációt
kell végezni (jegyzőkönyvet), melyet az ellenőrző szervek számára bármikor
rendelkezésre kell bocsátani.
Fontos szabály az is, hogy csak olyan helyiségben, csak olyan helyen,
csak olyan eszközzel, géppel és felszerelésekkel szabad a dolgozónak a munkát
végezni, amelynek szakszerű és balesetmentes használatához megkapta a megfelelő eligazítást elméletben és gyakorlatban.
-
minden munkaterületen úgy kell a munkaeszközöket kialakítani és elhelyezni, hogy az elvárható
igénybevételnek biztonságosan feleljen meg és a rendeltetésszerű kezelésükhöz
elegendő tér álljon rendelkezésre.
-
a munka megkezdésekor és folyamatosan is meg kell győződni
arról, hogy az eszközök, felszerelések, berendezések lehetővé teszik –e biztonságos
munkavégzést.
-
bármilyen meghibásodás esetén a munkaeszközt, a gépet üzemen
kívül kell helyezni.
-
szúró-vágó eszközöket, hegyes dolgokat közlekedésnél mindig a föld felé kell tartani. Átadásnál ügyelni
kell arra, hogy nyelénél fogva adjuk át egymásnak a szerszámot.
-
a munkaeszközöket állandóan azonos helyen kell tartani, használat után mindig a helyére vissza kell rakni.
-
elektromos árammal működő berendezéseket csak száraz kézzel szabad használni.
-
hibás készülékeket használni tilos, azt azonnal jelentsük a
felettesünknek.
-
a közlekedési utakat szabadon és tisztán kell tartani,hogy ne
zavarják a biztonságos közlekedést.
A
betanított szálláshelyi vendéglátónak a munkaideje alatt mindig gondosan,
figyelmesen és fegyelmezetten kell dolgoznia. Segíteni kell a munkaadóját
abban, hogy minden munkatárs balesetmentesen tudja feladatát elvégezni. Már
említettünk, hogy a munkaadóknak milyen kötelezettségei vannak, most olyan
ismereteket sorolunk fel, amelynek biztosítása és betartása megkönnyíti a
balesetmentes munkavégzést.
A
vendéglátó ipari üzlet összes helyisége padlózatának hibátlannak kell lennie! A
kitöredezett padlókat, burkolólapokat azonnal meg kell javíttatni.
A
szakadt, repedezett vagy száradás miatt felgörbült műanyag padlót is azonnal ki
kell javíttatni, leragasztani vagy kicserélni.
Ha
a betanított szálláshelyi vendéglátó vagy bármelyik dolgozó ilyen problémát lát
azt jelezze a munkaadójának.
A
járást veszélyezteti, felkunkorodott szélű vagy szakadozott szőnyeg. Ezt el
kell távolítani, ki kell cserélni. A szőnyegek alá csúszásgátlót kell helyezni.
A szállodai lépcsőkre ne tegyünk szőnyeget, ha mégis elkerülhetetlen, azt
fémrögzítővel szereljük fel.
A
bútorokat úgy helyezzük el, hogy a közlekedést ne gátolják, balesetet ne
okozzanak. Kályha közelébe vagy nyitott kandalló mellé bútorokat ne állítsunk,
nehogy tüzet fogjanak. Minden meghibásodott bútort azonnal ki kell cserélni
vagy javítani.
Csak
a hazai szabványoknak megfelelő elektromos készülékeket
használjunk! Ha bármely készülék vagy a konnektor felforrósodik,
ellenőriztessük szerelővel!
Minden
elektromos szerelést csak szakképzett szerelővel végeztessünk! Elektromos
vezetékek nem fekhetnek a helyiség padlóján.
Állólámpákat,
falikarokat, asztali lámpákat, TV-t, rádiót és bármely más elektromos
készüléket úgy kell elhelyezni, hogy azokat senki le ne lökhesse, gyermekek el
ne érhessék. Ez elsősorban a szállást biztosító vállalkozásnál lehetséges, de a
vendéglátó ipari üzletben is előfordulhat.
A konyhai készüléket rövid csatlakozózsinórral csak a
munkaasztalon használjuk.
A
dugaszolóaljzat közvetlenül a munkaasztal fölé kerüljön!
A
fürdőszobai vagy egyéb villanykapcsolókat a helyiségen kívül kell felszereltetni.
A
hajszárítóhoz, hajsütővashoz, borotválkozó készülékekhez szolgáló konnektorokat
inkább a vendégszobában elhelyezett tükör mellé szereltessük, nehogy bárki
fürdőkádban ülve száríthassa a haját vagy borotválkozzon. Ezek is a szálloda
fürdőszobáiban aktuális tudnivalók.
A
dugaszolóaljzatokhoz használjunk érintésvédőt (vakdugó), hogy a gyermekek ne
férhessenek hozzá.
A konyhában a padozatot munka közben is tisztán kell tartani, a lecsepegett zsírt vagy ételmaradékot azonnal fel kell törölni, hogy lábukat ne törjék az ott közlekedők. A közös terekben, folyosókon a csúszás veszélyre figyelmeztetni kell az ott közlekedőket.
Csúszásveszély
A
balesetveszélyes eszközöket, edényeket tartsuk, hozzáférhetetlen helyen,
elzártan. A nehéz edényeket a szekrény alsó felében tároljuk. A tűzhelyen ne
hagyjunk nyelével kifelé fordított serpenyőket vagy lábasokat. Repedt vagy
csorba edényeket ne használjunk!
Az
üres konzervdobozok fedelét mindig hajtsuk vissza, mielőtt a szemétbe dobnánk.
Ékszereket ne használjunk munka közben. Egyes műanyag munkaruhák könnyen lángot
fognak és életveszélyes égési sérüléseket okoznak. Nyitott tűz, gáztűzhely
mellett természetes anyagból készült ruhát, kötényt viseljünk.
A
veszélyes anyagokat, tisztítószereket, spray-ket zárt helyen tároljuk.
Élelmiszerekkel
egy helyiségben ne tároljunk semmiféle vegyszert!
Ma
már a vendéglátásban sem lehet dohányozni, csak a kijelölt helyen, erről a
vendéget és a dolgozókat is tájékoztatni kell.