A díszétkezések
A díszétkezéseket valamilyen ünnepélyes alkalomból szervezik, melyek lehetnek politikai, társadalmi, üzleti vagy családi események, ünnepek.
A politikai, társadalmi esemény kapcsolódhat állami, protokolláris eseményhez, mint például kitüntetések átadása, vagy külföldi államfők fogadása vagy valamelyik állami ünnep, március 15-e alkalmából szervezett rendezvény.
A családi ünnepek közé sorolhatjuk a keresztelő, az elsőáldozás, a bérmálás, a konfirmáció, a ballagás, a diploma megszerzése alkalmából szervezett összejöveteleket, de ide tartoznak még az eljegyzés, az esküvő, a születésnap, a névnap, az ezüst-, arany-vagy gyémántlakodalom alkalmából szervezett társas összejövetelek is.
Az esztendő egyéb ünnepei közé soroljuk a farsangi, a Valentin-napi, a nőnapi, a húsvéti, a pünkösdi, az Anna-napi rendezvényeket is, de Márton nap, Karácsony és szilveszter napján is egyre több vendég „bízza magát” a vendéglátósokra.
Az üzleti élet rendezvényei is sokrétűek .Számos céges rendezvényt szerveznek a vendéglátó-ipari vállalkozásokban, mint például az éves évadzáró rendezvények, jubileumi alkalmakkor megszervezett összejövetelek, üzleti tárgyalások rendezvényei, üzleti ebéd vagy vacsora. Az üzleti élet rendezvényei sorában tartjuk számon a „gyors ebédet”, az úgynevezett Quick lunch-öt, a kávészünetekben történő ellátást és a tárgyaló asztalnál való kínálást.
Az egyéb alkalmak sorába tartoznak olyan rendezvények, mint vadász-vacsora, borvacsora, szüreti mulatság, vagy egy disznótor lebonyolítása egy adott vendéglátóhelyen.
A következőkben néhány társas étkezés jellemzőit ismertetjük meg az olvasóval a teljesség igénye nélkül.