Családi ünnepek
Az emberiség
kezdete óta jellemző, hogy a közösségek megünnepelték a jeles alkalmakat és
lakomákkal, áldomásokkal köszöntötték a nem mindennapi eseményeket. Ezeknek a
családi ünnepeknek mindig van nemzeti, helyi jellege, de nem egyszer előfordul
nemzetközi vonás is.
A keresztelő utáni ebéd. Ez a rendezvény leg inkább az egyházakhoz közel álló,
vallási szokások tisztelői által szervezett olyan társas összejövetel, ahol a
szülők és a keresztszülők templomi szertartás során is vállalják, hogy az új
„jövevényt” az egyház vallásának és szokásainak szellemében nevelik. Ennek
időpontja általában a mise utáni étkezés, ami ebéd, de akár vacsora is lehet.
Természetesen nemcsak a szülők és keresztszülők szoktak ezen a rendezvényen
részt venni, hanem a nagyszülők, a barátok és a rokonok is. Ilyenkor az ételek
inkább könnyű, nem túl zsíros húsokból, idényjellegű zöldségfélékből állnak és
gyakran ajánlunk különleges befejező fogást, különleges tortát a menüsorba. A
terítéshez pasztellszínű abroszok kerülnek az asztalra, a virágdísz is
aprószirmú, pasztellszínű legyen.
Az elsőáldozás annak az eseménynek az ünnepe, hogy a fiatal, 8-12 éves körüli ifjú
először veszi magához az oltárszentséget. Először kapja Isten testét és vérét a
templomban. A katolikus egyház szokásai
alapján erre az eseményre mindig tavasszal kerül sor, ezért az ételek
összeállításánál és ajánlásánál nagy hangsúlyt kapnak a primőr áruk, a friss
tavaszi alapanyagok. Mivel ezen az eseményen is a szülők, a keresztszülők, a
nagyszülők és a közeli rokonok is részt szoktak venni, célszerű úgy összeállítani
a menüsort, hogy minden korosztály találjon kedvére valót. Az asztalra kerülő
abrosz színe itt is világos, pasztellszínű legyen és a virágdísz is apró fejű
virágokból álljon.
A bérmálás szintén a katolikus és
görög-keleti valláshoz kapcsolódó egyházi esemény. A megkeresztelt és első
áldozáson túl lévő fiatal a hívők közössége előtt megerősíti hitvallását a
templomban. A református vallásban ezt konfirmációnak nevezik. A konfirmáció
napja általában a húsvétot megelőző hétvége.
Mivel ez az esemény is tavasszal szokott lenni, ezért az ételek és a
terítési szokások megegyeznek az első áldozáskor jellemzőkkel.
A ballagás a végzős diákok ünnepélyes
búcsúja az iskolájuktól. Ez elsősorban a középiskolás diákok ünnepe, de
napjainkban divat az általános iskolából való elbúcsúzást is ünnepelni. Sok
család nem otthoni körülmények között ünnepli ezt az eseményt, hanem a kényelem
és a létszám miatt egy-egy vendéglátó üzlet dolgozóira bízzák az ünnepi étel
elkészítését. A vendéglátósoknak ilyenkor a menü összeállításában elsősorban a
megrendelő vendég kívánságait kell figyelembe venni, de jó, ha ajánlunk az
évszakhoz igazodó, könnyen emészthető, egészséges, korszerű ételeket is. A
terítésnél gondoskodjunk előre a nagyméretű vázákról, amibe a ballagó diák
virágjai kerülnek majd. Az italsorba szoktak kínálni, ajánlani pezsgőt is.
A diploma megszerzése utáni ünneplés
eseménye is hasonló a ballagási ceremóniához, ezért az ott tanultakat kell
figyelembe venni az ünnepi étkezés összeállításánál.
Eljegyzés alkalmából gyakran tartanak rendezvényt a
vendéglátó üzletekben. Ez egy olyan családi esemény, amikor a házasulandók
ünnepélyes keretek között megígérik, hogy majd házasságot kötnek. Itt nemcsak
az ifjú jegyespár, hanem a szülők és a szűkebb rokonság is jelen van, együtt
ünnepelnek. Az ételsor ajánlásánál fontos szempont az idényszerűség, a
szezonalitás és az ünnepélyesség. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen
színvonalasabb az eljegyzési menü az esküvőitől, de legyen ünnepélyes, és
nyújtson maradandó emléket a résztvevők számára.
Az esküvő az a családi és
hivatali esemény, amikor az ifjú pár esküvel is megerősíti fogadalmát, hogy
jóban-rosszban hűségesek maradnak egymáshoz, kitartanak egymás mellett
holtomiglan-holtodiglan. Ez a fogadalom egyházi - és polgári szertartás során
is megerősíthető és ezt követően kerül sor a mulatságra. Napjainkban a
lakodalmi mulatság egyik leggyakoribb rendezvény lett. Az ételek
megválasztásánál alapvetően a tradicionális magyar ételek kerülnek
felszolgálásra, és mivel több korosztály
van együtt törekedjünk a megrendelő kívánságait figyelembe venni. Az
étkezés fontos eleme az esküvői torta. Az esküvő rendezvények leggyakrabban
vacsoraidőben zajlanak, gyakran hajnalig tartanak, ilyenkor éjfél után, újabb
ételeket, általában hidegtálakat, sülteket kínálnak a mulatozó vendégeknek. A
terítésben a fehér szín domináljon, az asztalra kerülhetnek egyéb díszek,
(gyertyatartó, szép hajtogatott szalvéták is), de fődísz a váza legyen, amibe
az esküvő csokor kerül. Napjainkban divatos a szülőket is virággal köszönteni,
ezért ennek vízbehelyezéséről se feledkezzünk meg.
Esküvői díszasztal
Általánosan elterjedt szokás, hogy a házasságkötések évfordulóit
megünneplik a vendégek. Leggyakrabban ezüst, legritkábban aranylakodalomra
szerveznek ültetéses rendezvényt. Az ezüstlakodalommal a 25 éves, az
aranylakodalommal az 50 éves házassági évfordulót ünnepeljük. Az ételek
ajánlásánál elsősorban az ünnepelt pár korához kell igazodni, de figyeljünk
arra is, hogy a gyermekek és rokonok is együtt ünnepelnek.