Egyéb rendezvények

Egyéb rendezvények

Koktél parti

Ezt a rendezvényt főétkezési időn kívül, előtte vagy utána bonyolítják le, melynek időtartama 1-2 órától nem szokott hosszabb lenni. Ennek az a célja, hogy a meghívott vendégek ismerkedjenek meg egymással, fogyasszák el az étvágygerjesztő italokat, vagy a frissítő italokat. A frissítő italok minőségi borok, pezsgők, kevert italok, melyek között alkoholos és alkoholmentes is található.

Koktélok

A pincérek ilyenkor tálcáról kínálják a választékot, melyek nem egyszer apró sós falatkák, pogácsák étvágyfalatkák ,ritkán édes aprósütemények és gyümölcsök . A vendéglátó üzletnek ilyenkor nem kell éttermi asztalokat és székeket biztosítani, mert ez a típusú rendezvény” álló” jellegű. Szoktak ilyenkor könyöklő, magasított asztalokról gondoskodni, melyet le kell abrosszal teríteni, hogy az italokat erre helyezve, esetleg erre könyökölve tudjanak a vendégek fogyasztani.

Állófogadás

Ezt a típusú rendezvényt valamilyen céllal, valamilyen alkalomból, valakinek a tiszteletére szokták rendezni. Az állófogadás hosszabb ideig szokott tartani a koktélpartinál. Bármelyik időszakban tarható, a hossza általában 2-3 óra. Mivel itt hosszabb időt is tölthetnek, a vendégeknek gyakran kínálnak hidegtálat, meleg ételeket, salátákat, desszerteket és gyümölcsöt is. Italok közül borok, sörök, pezsgők és alkoholmentes italok széles választéka jellemző. A fogyasztás állva történik könyöklő asztalok mellett, de nem ritkán néhány terített éttermi asztalt is elhelyeznek, hogy a vendégek kényelmesebben tudják elfogyasztani a meleg ételeket. Természetesen nem a teljes vendéglétszámnak megfelelő asztalról kell gondoskodni, csupán csak a terem adottságait figyelembe véve-néhányról. Az említett ételkínálatot svédasztalról veheti el a vendég.

Állófogadás

Ültetett állófogadás

Ennek időtartama 3-6 óra és az ideje a kora esti órákra szokott esni. Az ételválasztékot svédasztalról kínálják, ami hideg-meleg ételek, saláták, hidegtálak egytálételek desszertek és gyümölcsök, kávé lehetnek. Az italok választéka az állófogadás kínálatával egyezik meg, de a vendég ilyenkor megterített asztalok mellett fogyasztja el az ételeket és az italokat. Ha van rá hely és lehetőség, akkor tehetünk kör alakú és könyöklő asztalokat is.

Az üzleti életben gyakran szerveznek konferenciák szünetében úgynevezett „kávészünet”-et. Ez csupán 20-40 percig tart és valóban az a célja, hogy frissítő teát, kávét, üdítőt, ásványvizet tudjanak inni a vendégek. A kávéhoz apró teasüteményeket, esetleg mini szendvicseket, étvágyfalatokat, gyümölcsöt is kínálhatunk a megrendelő vendég igénye és fizetőképessége függvényében. Ezt a vendégek állva is el tudják fogyasztani, de megkönnyíthetjük a fogyasztást, ha néhány könyöklő asztalt beállítunk, amin esetleg a csészét is otthagyhatják a vendégek. Ne feledkezzünk meg ezek folyamatos lerámolásáról!

Szendvicsparti

Ennek ideje a délelőtti vagy kora délutáni időpontok. A parti időtartalmának hossza félórától esetleg másfél óráig tart. Ilyenkor a vendégek nemcsak egyszerű szendvicseket, hanem étvágy falatokat, szendvics kanapét, szendvicsbrióst, szendvics tortát, esetleg egyszerű salátákat, egyéb hideg ételeket fogyaszthatnak. Az italkínálat kávé, tea, üdítők. A vendéglátósoknak büfé asztalról, könyöklő asztalról kell gondoskodni, ami mellett könnyen el tudják a vendégek fogyasztani a szendvicseket.

Munkaebédek, konferenciaebédek

A déli főétkezés időpontjában kerül megrendezésre 12 és 15 óra között.

Komplett 3-4 fogásos menüsort kínálnak, amit lehet svédasztalról, vagy felszolgálás útján is megszervezni. A munkaebédek során nem szoktak alkoholt fogyasztani, az italkínálat ilyenkor ásványvíz és üdítőitalok. A vendégek megterített asztalok mellett, vagy könyöklő asztalok mellett állva is elfogyaszthatják az ebédet. Ilyenkor viszonylag egyszerű menü vagy egytál étel kerül ajánlásra.

Grillparti

Általában délidőben, de délután és az esti órákban is szervezik. Fő étkezés jellege van. Grillezett, roston sütéssel készült húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket készítenek és a húsétel mellé salátákat, desszerteket is kínálnak. Az italokat külön italpultról kínálják, de nem egyszer előfordul, hogy a vendégek előtt keverik az italokat. Ez látványként is különleges. Ha kellemes, jó időben szervezik ezt az partit, akkor a kerthelyiségben kerti bútorok, napernyők elhelyezése javasolt.

Grillparti

Kitelepülések, fesztiválok

Ezek akár több napos rendezvények is lehetnek. Pecsenye sütés, flekken, roston sültek , grill csirke , gyros, savanyúságok lehet a választék, amit a vendégek sörpadok mellett ülve vagy állva könyöklő asztalok mellett fogyasztanak. Szűk édesség kínálat is lehetséges. Italok közül sörök, /csapolt és üveges/ borok, égetett szeszesitalok is szerepelnek a kínálatban az alkoholmentes italok széles választékával együtt.

Vadászvacsora

Az őszi idényben, a vadászati szezon környékén gyakran szerveznek a vendéglátó vállalkozások vadászvacsorát. Az ételsor ilyenkor az elejtett vadak húsából áll, de a változatosság szempontjából halat, salátaféléket, zöldség és gyümölcs alapanyagokat is javasolnak felhasználni a menüsorban. Az étkezés terített asztalok mellett történik. A dekoráció az esemény hangulatához igazodjon, az asztalon és egyéb helyen lévő díszek a vadászattal kapcsolatos motívumokat tartalmazzák. Az italok minőségükben és jellegükben igazodjon a menüsorhoz, de nem hiányozhat erről a vacsoráról a Jagermaister, a Hubertus, a vörösborok kínálata sem. Az asztalt díszíthetjük még őszi virágokkal, tölgyfa-vagy fenyőággal és szarvasagancsokkal is.

Borvacsora

Az ilyen típusú rendezvények ideje is az ősz, de a vendéglátósok a bevétel növelése miatt más évszakban is szervezhetnek borvacsorát. Egy-egy borvidék, borászat vagy pincészet nevezetes borait úgy mutatják be, hogy a konyhafőnök, a séf a borokhoz ízében, zamatában illő menüsort állít össze. Akkor nyújt maradandó élményt ez a típusú vacsora, ha a borász, vagy a borokhoz értő szakember / somelier /az egyes fogásokhoz illő borokról kis előadást, néhány történetet mesél. Szokás ilyenkor a konyhafőnököt és az ételek elkészítésében kiemelkedő személyeket is a vendégtérbe invitálni, hogy elmondják, milyen szempontok alapján és hogyan készítették el az ételeket.

Borvacsora