Az év ünnepei
Újév az esztendő első napja. A turizmus térhódításával egyre gyakoribb,
hogy a vendégek a szilvesztert és az újévet nem az otthonukban, hanem
vendéglátóhelyen ünneplik. Ilyenkor az étel a hagyományokhoz igazodik, miszerint
nem szabad sem halat, sem szárnyast kínálni az étkezések során. A hal
elúsztatja a szerencsét, a szárnyas pedig hátrafelé kaparja el. Szinte kötelező
ilyenkor, hogy legyen az asztalon sertéshús, malachús, káposzta, mákos étel és
sok lencse, mert a népszokás szerint a malac és a disznó kitúrja a földből a
szerencsét, a káposzta leve sok bankót jósol, a kukorica és a lencse sok
aranyat és gazdagságot ígér.
Farsang
A farsang ünnepe vízkereszttől hamvazószerdáig, azaz január 6-tól
húsvét előtti 40-ig napig tart. Ilyenkor a böjt előtti időt evéssel, ivással
kell tölteni. Az emberek mulatoznak, bálokba, lakodalmakba járnak, bőségesen
étkeznek. Farsang idején kocsonyát szoktak készíteni, különböző sora jár és
elmaradhatatlan étel a farsangi fánk, a túrófánk és a csőröge fánk. Az asztal
és az üzlet díszítése vidám, mulatságos és színes, lampionok, és girlandok
teszik dekoratívvá a teret.
Húsvét vasárnapja a keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe. Ez
a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Ez változó
ünnep, minden évben március 22 és április 25 közé esik. Az elnevezés onnan
származik, hogy a hívők nagyböjt után ezen a napon kezdték meg a húsevést. Az
ételfogyasztásra ideális hús a bárány, ami a keresztény egyház legrégebbi
jelképe. Ez változatosan sokféle módon elkészíthető. Kínálható még a hideg,
füstölt sonka, a túrós és tejszínes sütemények valamint a dióval és mákkal
készült kalácsfélék is.
Terítésnél fehér, sárga, világoszöld színű abroszokat használjuk és tegyünk
hangulatossá az asztalközépre helyezett húsvéti festett tojásokkal, nyuszikkal,
báránykákkal is. Az asztalon lévő virágvázába tulipán, barka, jácint és nárcisz
kerüljön.
Napjainkban a
vendéglátásban újra divat Márton napját
megünnepelni. Ez november 11-én van, amihez sok népi hagyomány kapcsolódik. A
mezőgazdaságban erre az időre betakarították a terményt, megtörténtek az
elszámolások és az újbor is a hordóba került.
A néphiedelem szerint „aki Márton napján libát nem eszik, egész évben
éhezik”. Ezért ezen a napon libából, kacsából kínálnak számos ételt, hozzáillő
körettel. A népi mondás azt is tartja, „aki Márton napján újbort nem iszik,
egész évben szomjazik”. Ezért a libahúshoz szinte kötelező az újbort
megkóstolni.
Karácsony
A keresztény
egyházakban Jézus Krisztus születését ünnepeljük. A karácsony az öröm, a
békesség, a család, és a szülőföld ünnepe is.
Napjainkban sokan töltik olyan szállodákban, olyan szálláshelyeken a
napokat, ahol wellness szolgáltatások széles kínálata van. Elsősorban az üzleti
szféra vendégei veszik igénybe ilyenkor ezeket a szolgáltatásokat. A
vendéglátásban is követik a hagyományokat és a szokásokat, amikor szenteste
rántott halat, pulykát, mákos-és diós bejglit kínálnak az üzletekben. A mák és a dió a bőség jelképe, de szokás
ilyenkor almát, datolyát, mazsolát és mézet is felhasználni az ételek
készítéséhez. Az üzlet és az asztal díszítésében jelenjenek meg az ünnep
jellegzetes színei, mint a fehér, a piros, az ezüst, a zöld, a rózsaszín, a
lila és az arany is.
Szilveszter
Az esztendő
utolsó napja, amikor vidáman, kötetlen formában búcsúztatjuk az óévet és várjuk
reménykedve az újesztendőt. Szilveszter estéjén és éjszakáján szigorú előírások
vannak érvényben az asztalra kerülő ételek vonatkozásában. Semmiképp nem
kerülhet az asztalra hal és szárnyas, de még nyúl sem, mert azzal elfuthat a
szerencse és a gazdagság. Kötelező a káposzta, a malachús, a kása, amely a
gazdagságot és a szaporulatot jelképezi. A szilveszteri étkezés hosszan
elnyújtható, és fontos, hogy ne terhelje meg hirtelen a gyomrot. Éjfélkor
szokás olyan ételeket kínálni, mint a korhelyleves, sertés virsli. Az italok
ajánlásánál ügyeljünk a mértéktartásra, és arra, hogy éjfélkor szinte
mindenkinek kötelező az újévet koccintással köszönteni. Az üzletet ilyenkor is
díszítsük vidám hangulatúra, konfetti, szerpentin, lampion, léggömb, lópatkós
négylevelű lóhere, és szerencsepénz is kerüljön a dekorációba. A valláshoz és
családhoz kapcsolódó rendezvényeken kívül a vendéglátásban gyakran kerül sor a
következő rendezvényekre is.