Rendezvények előkészítése, lebonyolítása

Napjainkban egyre több vendég szeretné megkímélni magát a vendégül látás feladataitól és fáradalmaitól, ezért szokássá vált, hogy szakemberekre, hivatásos vendéglátókra bízza magát és a vendégeit.

A rendezvények felvétele az üzletvezető, vagy a konyhafőnök feladata, ezért itt nem foglalkozunk azokkal a szakmai ismeretekkel, melyek a rendezvény felvételének szakmai szempontjai.

Mivel a betanított szálláshelyi vendéglátónak nem a rendezvény felvétele a feladata, ezért ettől a tananyagrésztől most eltekintünk.

 A szálláshelyi vendéglátónak számos teendői mellett segíteni kell a rendezvények előkészítésében és lebonyolításában is.

Mielőtt a konkrét előkészítésről tanulnánk, ismerjük meg a rendezvények fogalmát, csoportjait és jellemzőit.

 Rendezvénynek nevezzük azokat a társas összejöveteleket, ahol legalább 10 vendég, előzetes megrendelés alapján a vendéglátó üzletben vagy üzleten kívül, valamilyen alkalomból, előre meghatározott időpontban fogyaszt. Ez általában zártkörű szolgáltatás, a vendégek meghatározott köre, a meghívottak vesznek részt. Valamilyen társadalmi vagy családi eseményhez, vállalati élethez kapcsolódnak és sokféle áru, étel-ital és egyéb szolgáltatások fogyasztásával járnak.

A rendezvényeket többféle szempontból csoportosíthatjuk. Leggyakrabban az alapján, hogy a vendéglátó üzleten belül vagy kívül bonyolódik-e le. Ezt házon kívüli és házon belüli rendezvényeknek hívjuk. Foglalkozzunk előbb a házon belüli rendezvényekkel!