A konkrét terítés
Miután
az asztalokat beállítottuk az asztalokat le kell törölni. Ezután az
asztalterítő felrakása következik, melynél az a szabály, hogy az abrosz lógása
minden oldalon egyforma hosszúságú, 20-
A
leterített asztalra legelőször az „asztali leltár” kerül, ami só-, bors-,
paprikaszóró, fogvájótartó és virágvázából áll. Szokták a virágvázát a terítés
befejezése után is az asztalra helyezni azért, hogy ne zavarja a terítés
menetét. Itt jegyezzük meg, hogy az előkészületi munka fontos része az asztali
leltárban lévő ízesítők és fűszerek ellenőrzése. A sótartóba rizsszemeket
szoktunk tenni annak érdekében, hogy ne álljon össze. A borstartó esetén nézzük
meg, hogy rendeltetésszerűen tudjuk-e használni, nincs-e egybeállva a bors,
vagy véletlenül nincs-e olyan hely, ahol megszaladhat a sok borsszem.
A
fogvájótartót is kontrolláljuk, hogy van- e benne kellő számú, ma már egyesével
csomagolt fogvájó.
Konkrét terítés
Az
asztali leltár kerülhet középre, de ha két főre terítünk egy normál éttermi
asztalra, akkor kerülhet középre vagy az asztal sarkára is, attól függően, hogy
hol foglalnak helyet a vendégek.
Só-bors tartó
Az
asztalterítő felrakása után a tányérokat helyezzük fel. Általánosan bevett
szokás, hogy a vendéget váró melegkonyhás vendéglátó-ipari üzletben az alapteríték nagy lapostányérból,
nagyváltásból, vizespohárból és szalvétából áll. A nagyváltás nagykést,
nagyvillát jelent. A kanalat azért nem szoktuk felrakni, mert attól függően
tesszük fel az evő- vagy erőleveses kanalat, hogy a vendég, milyen levest
rendel. A csészében tálalt és felszolgált leveshez erőleveses, úgynevezett
consomes/ejtsd: konszomés/ kanalat adunk, míg a többi leveshez normál evőkanál
jár.
Egyszerű teríték, alaptányér
nélkül
A tányérok felrakása után az evőeszközök felhelyezése
következik. Itt általános szabály, hogy az ételfogyasztás sorrendjében kell, kívülről befelé haladva az
evőeszközöket elhelyezni. Különbséget kell tenni egyszerű menüsor vagy díszétkezések
terítése között. Az egyszerű menünél, ahol a mindennapokban csak leveset,
főételt és esetleg desszertet fogyaszt a vendég, ott kívülről befelé haladva, a
tányér mellett jobb oldalon a kanál és a nagy kés, bal oldalon pedig a
nagyvilla foglal helyet. Itt is elfogadható, ha a desszerthez a szükséges
evőeszközt a tányér fölött helyezzük el úgy, hogy a kés nyele a tányér felett
közvetlenül jobbra, a villa nyele balra, a mártásos, öntetes desszerteknél –
pl.: Gundel palacsinta – a desszertkanál nyele jobbra néz.
A
napi étkeztetés során sem maradhat le a terítékről a szalvéta. Ennek helye a teríték bal oldalán van. Egyszerű
terítésnél a villa alá kerül a szalvéta, ünnepélyesebb alkalmakkor a nagytányér
mellé, a bal oldalon elhelyezett kistányérra. Szokás ezt couver /ejtsd: kuver
/, más néven „zsemle” tányérnak is nevezni.
Nem ritka, hogy
a szalvéta az alaptányérba, a dekor tányérba kerül. Ez igazából attól függ,
hogy az üzletben milyen szokások uralkodnak. Ezt már említettük, hogy nekünk
kell igazodni a már meglévő, bevált szokásokhoz.
Az alapteríték fontos része a vizespohár, ami általában a kés hegyétől balra, egy centiméterre
helyezkedik el, de fontos, hogy mindig a vendég jobb keze ügyében legyen.
Legutolsó munkafázis a székek
beállítása, melynél az az elvárás, hogy elvágólag legyen az asztalterítővel.
Azért szokták a széket elvenni terítéskor, hogy ne zavarja a terítés menetét.
Kisebb vállalkozásoknál a napi munka során nem mindig szokták ezt figyelembe
venni, mert a szék segíthet a tányér és a többi eszköz szabályos, középre való
elhelyezésében elrendezésében is.