Poharak
Ma
a vendéglátó üzletekben számos pohár szolgál az italok értékesítésére. A
poharak készülhetnek préselt üvegből, kristályból, ólomkristályból, alakjukat
tekintve lehetnek kelyhek, poharak, talpas poharak.
A kelyhek három részből állnak: a
talpból, a szárból és a magas vagy széles kehelyrészből.
A poharaknak nincs talpuk vagy száruk,
viszont vastagabb az aljuk.
A talpas poharaknak van talpuk, de nincs
száruk.
A
vendéglátásban fontos alapszabály, hogy minden italnak „saját” pohara és a
gasztronómusok által meghatározott italfelszolgálási hőmérséklete van.
Most
ismerjünk meg néhány alappoharat:
·
Vizes és üdítőitalos pohár: általában
vékony falú, lehet talpas vagy talpnélküli. Űrmértéke körülbelül
·
Sörös poharak: üveges sör
felszolgálásához söröspoharat, tulipánpoharat, öblös vagy kehelypoharat
használunk. Csapolt sörhöz leggyakrabban korsót (fél liter), poharat (
·
Borospoharak: folyó, lédig borok és
üveges borok felszolgálására használják, leggyakrabban fehérboros, vörösboros
és csemegeboros poharakat használunk.
·
Pezsgőspoharak: ebbe a pohárba
habzóborokat és pezsgőket is felszolgálunk, alapvetően két fajtája ismert,
·
Konyakos pohár: a vendéglátó üzletek
többségében megtalálható A tulipánpohárnál öblösebb, szűkülő szájú, talpas
öblös konyakospohár. Melynek az a funkciója, hogy tenyér testhőmérséklete adja
át a meleget a pohár alján lévő konyaknak.
Vizespohár
Vörösboros pohár
Koktélos kehely
Sörös pohár
Konyakos kehely