Poharak

Ma a vendéglátó üzletekben számos pohár szolgál az italok értékesítésére. A poharak készülhetnek préselt üvegből, kristályból, ólomkristályból, alakjukat tekintve lehetnek kelyhek, poharak, talpas poharak.

A kelyhek három részből állnak: a talpból, a szárból és a magas vagy széles kehelyrészből.

A poharaknak nincs talpuk vagy száruk, viszont vastagabb az aljuk.

A talpas poharaknak van talpuk, de nincs száruk.

A vendéglátásban fontos alapszabály, hogy minden italnak „saját” pohara és a gasztronómusok által meghatározott italfelszolgálási hőmérséklete van.

 

Most ismerjünk meg néhány alappoharat:

·         Vizes és üdítőitalos pohár: általában vékony falú, lehet talpas vagy talpnélküli. Űrmértéke körülbelül 2 dl.

·         Sörös poharak: üveges sör felszolgálásához söröspoharat, tulipánpoharat, öblös vagy kehelypoharat használunk. Csapolt sörhöz leggyakrabban korsót (fél liter), poharat (3 dl) vagy pikolót használunk, mely térfogata 2 dl. Sörkertekben, sörözőkben gyakran értékesítik a sört maß-ban, mely egy szinte egyenes falú korsó, térfogata egy liter.

·         Borospoharak: folyó, lédig borok és üveges borok felszolgálására használják, leggyakrabban fehérboros, vörösboros és csemegeboros poharakat használunk.

·         Pezsgőspoharak: ebbe a pohárba habzóborokat és pezsgőket is felszolgálunk, alapvetően két fajtája ismert,

·         Konyakos pohár: a vendéglátó üzletek többségében megtalálható A tulipánpohárnál öblösebb, szűkülő szájú, talpas öblös konyakospohár. Melynek az a funkciója, hogy tenyér testhőmérséklete adja át a meleget a pohár alján lévő konyaknak.


Vizespohár

Vörösboros pohár

Koktélos kehely

Sörös pohár

Konyakos kehely