Terítés az ételcsoportokhoz
Hideg
előételek
A hideg
előételekhez általában hideg lapostányért teszünk, evőeszköznek evőkést és evővillát
adunk.
Ha a hideg
előétel halból készül, akkor hideg lapostányért adunk terítéknek, és mindenesetben
halkés és halvilla jár evőeszközként.
Ha a hideg
előétel előételkoktél, akkor azt koktélos pohárba (coupe pohárba kell tálalni),
evőeszközként kávéskanállal és desszertvillával terítünk.
A pástétomokhoz
terrinkhez, galantinokhoz, vagy hideg habokhoz hideg desszert vagy lapostányért
teszünk, a teríték ebben az esetben evőkés és evővilla.
Vegyes előétel
tálak értékesítésekor hideg nagy lapostányért vagy svájci tányérral terítünk, a
vendég evőeszköze evőkés és evővilla.
Ha kaviárt
szolgálunk fel a vendégnek, akkor azt jégágyra helyezve egy nagy lapostányérra
helyezzük. Ezt kaviárkéssel és kaviárkanállal fogyasztja a vendég.
Ha spárgát nyers
sonkával felszolgálásakor hideg lapostányér a vendég terítéke, amihez evőkés és
evővilla jár.
Libamájpástétom
és libamáj terrin tálalása adagoló formában történik, amit a szakács adagolva
hideg lapostányérra helyez, ennek evőeszköze evővilla, evőkés.
Ha a salátát
előételként adjuk, akkor az alaptányér svájci tányér, az evőeszköz evőkés és
evővilla.
Levesek
A levesek felszolgálásakor annak
függvényében, hogy levesestálból vagy erőleves csészéből történik a leves
felszolgálása más – más terítéket és evőeszközt helyezünk fel az asztalra.
Leveses tálba több személyrészére tálal a szakács, ilyenkor a vendégnek meleg
leves esetén előmelegített nagytányért és nagy evőkanalat adunk.
Erőleveses
csészében történő leves felszolgálásakor az alapteríték minden esetben egy nagy
lapostányér és erre kerül felszolgáláskor a vendég jobb oldaláról állva a
csészealjra helyezett levessel felöntött csésze. Az erőleveses csészében
felszolgált levesek evőeszköze mindig consomes (erőleveses) kanál.
Gyakran
előfordul, hogy a szakács a levest leves kiöntő csészébe tálalja. Ilyenkor a vendégnek
előmelegített nagytányért adunk és nagy evőkanalat.
Különleges
levesek pl.: homárleves, vagy eszenciák felszolgálásánál speciális csészébe tálalja
a chef amihez mokkás vagy kávéskanállal kell teríteni.
Meleg előételek
A
tésztából és rizsből készült meleg előételekhez
forró lapos vagy leveses tányérral terítünk amihez tésztás ételeknél evővilla,
de ha sok szósz jár az ételekhez evőkanál is jár az ételekhez.
Ha
rizsből készült az előétel, ebben az esetben evőkéssel és evővillával
fogyasztja a vendég a meleg előételt.
Meleg
tojásételek felszolgálásához a vendég előmelegített, nagy lapostányért kap. Az
evőeszköz evővilla és evőkés.
Ha
a meleg előétel halból készül akkor előmelegített nagytányér és halvilla és
halkés dukál. Ha a halételhez sok mártás is jár, akkor kés mellé desszertkanál
is felkerül.
Az
egészben sült vagy grillezett halakat előmelegített nagy lapostányérról
fogyasztja el. Evőeszköze halkés és halvilla.
Ha
kagylót héjában bő lépen tálalja a szakács, akkor előmelegített levesestányért,
desszertkanalat és desszert vagy osztrigavillát terítünk fel.
Főételek
A
szárnyas és vadhúsok fogyasztása esetén a vendég előmelegített nagy
lapostányért vagy steaktányért, evőkést, evővillát terítünk az asztalra. Raguk
és mártások húsok timbale-ba történik. Evőeszköz ilyenkor evőkés és evővilla.
Ritkán
fordul elő, hogy az étteremben csöves kukoricát fogyaszt a vendég, de ha
mégis akkor nagy lapostányérral terítünk, és két kukorica csőtartót, vagy két
desszertvillát adunk.
Ha
a salátát főételként fogyasztja a vendég lapostányér vagy svájci tányér a
teríték, evőeszközként nagy evőkés és evővilla jár hozzá.
Sorbet
Több
főétel fogyasztása között díszétkezéskor gyakran kínálnak sorbet-et. Ezt nyári időszakban a menüsor végén frissítőnek is
adhatjuk. Ez egy olyan fogás, ami az ízlelőbimbókat semlegesíti, a gyomrot
lehűti így készítve fel a szervezetünket az ezt követő ételek fogadására. Ez
általában savanykás ízhatású fagylaltból, lime- vagy citromfagylaltból, áll
amire néhány cl semleges ízhatású, magas alkoholtartalmú párlatot és száraz
bort vagy pezsgőt öntenek. Ezt pezsgőspohárba vagy pezsgőskehelybe tálalják,
ami alá desszerttányért helyeznek szalvétával, a vendég evőeszköze pedig
fagylaltos vagy kávéskanál. Napjainkban külföldön szokták alap- vagy svájci
tányérra is tálalni, ilyenkor is fagylaltos vagy kávéskanalat kap a vendég.
Befejező
fogások:
Desszert
Desszertek
közül a hirtelen átsütött sütemények, a szuflék tálalása előmelegített lapos
vagy gourmet tányérra történik, jobboldalra desszertkanalat baloldalra
desszertvillát teszünk. Puding gyümölcságyon fogyasztva desszerttányérra kerül,
desszertkanál és desszertvilla kíséretében.
A
fagylaltot fagylaltos kehelyben tálalják. Evőeszköze fagylaltos kanál vagy
kávéskanál. A parfékat hideg lapos vagy gourmet tányérra tálaljuk, jobb
oldalra, baloldalra desszertvilla kerül. A torták, szeletek, roládok desszert
tányérra kerülnek, desszertkanál és desszertvilla az evőeszköze.
Aprósüteményeket, édes- és sósteasüteményeket süteményes tálról kínáljuk.
Evőeszköz nélkül fogyasztjuk, de desszerttányért adunk hozzá.
Gyümölcssaláta
felszolgálásakor a vendég üvegtálkát kap, amihez desszertkanál és desszertvilla
kerül a tálka két oldalára.
Gyümölcs
Gyümölcskosárba
tálalt gyümölcs fogyasztásakor a
vendég desszerttányért kap, jobb oldalra gyümölcskés, baloldalra kerül, ami
helyettesíthető desszertkés és desszertvillával.
Sajt
Sajtok
tálalása fatálra vagy sajttálra történik. A vendégnek desszerttányért adunk,
evőkés és evővilla kíséretében.
Kávé
Bár
nem a konyha állítja elő, készíti el, hanem a söntéspultban szokás főzni kávét, mely mindig az étkezést
befejező, az étkezést lezáró fogások közé tartozik. Erről bővebben az italok
felszolgálásánál fogunk tanulni.