A tányérok

·         Svájci tányér, nagy lapos tányér, mely átmérője 27-32 cm

·         Nagy lapos tányér, melyet alaptányérnak is nevezzük, átmérője 28-31 cm, alátét tányérként is használjuk a levestányér és levesestál alá. Főételekhez s ezzel terítünk

·         Lapostányér: hideg vagy meleg előételekhez, desszertekhez, főételekhez terítünk vele. Átmérője 26-28 cm

·         Desszerttányér: a reggeli terítékéhez, büféasztalhoz, leves alá is használhatjuk közvetetten, átmérője 20-22 cm.

·         Zsemletányér (couvert) zsemle, kifli, toastkenyér számára, átmérője 16-18 cm

·         Leveses tányér, mélytányér, a leveses tálból kínált levesekhez, a leves kiöntő csészéből tálalt levesekhez, egytál ételekhez és egyes tésztaételekhez használjuk.

Az asztalterítő felrakása után a tányérokat helyezzük fel. Általánosan bevett szokás, hogy a vendéget váró melegkonyhás vendéglátó-ipari üzletben az alapteríték nagy lapostányérból, nagyváltásból, vizespohárból és szalvétából áll. A nagyváltás nagykést, nagyvillát jelent. A kanalat azért nem szoktuk felrakni, mert attól függően tesszük fel az evő- vagy erőleveses kanalat, hogy a vendég, milyen levest rendel. A csészében tálalt és felszolgált leveshez erőleveses, úgynevezett consomes/ ejtsd: konszomés / kanalat adunk, míg a többi leveshez normál evőkanál jár.


Nagy lapostányér (30cm)

Mélytányér

Menü adagtál

Kis lapostányér (26 cm)

Ovál tál

Desszert tányér