A tányérok
·
Svájci tányér, nagy lapos tányér, mely
átmérője 27-
·
Nagy lapos tányér, melyet alaptányérnak
is nevezzük, átmérője 28-
·
Lapostányér: hideg vagy meleg
előételekhez, desszertekhez, főételekhez terítünk vele. Átmérője 26-
·
Desszerttányér: a reggeli terítékéhez,
büféasztalhoz, leves alá is használhatjuk közvetetten, átmérője 20-
·
Zsemletányér (couvert) zsemle, kifli,
toastkenyér számára, átmérője 16-
·
Leveses tányér, mélytányér, a leveses
tálból kínált levesekhez, a leves kiöntő csészéből tálalt levesekhez, egytál
ételekhez és egyes tésztaételekhez használjuk.
Az asztalterítő
felrakása után a tányérokat helyezzük fel. Általánosan bevett szokás, hogy a
vendéget váró melegkonyhás vendéglátó-ipari üzletben az alapteríték nagy lapostányérból, nagyváltásból,
vizespohárból és szalvétából áll. A nagyváltás nagykést, nagyvillát jelent. A
kanalat azért nem szoktuk felrakni, mert attól függően tesszük fel az evő- vagy
erőleveses kanalat, hogy a vendég, milyen levest rendel. A csészében tálalt és
felszolgált leveshez erőleveses, úgynevezett consomes/ ejtsd: konszomés / kanalat
adunk, míg a többi leveshez normál evőkanál jár.
Nagy lapostányér (30cm)
Mélytányér
Menü adagtál
Kis lapostányér (26 cm)
Ovál tál
Desszert tányér