A választék

A választék egy adott időpontban az üzletben megvásárolható kínálatot, az eladásra szánt étel, ital félék felsorolását jelenti. Tulajdonképpen a vendég választhatóságát jelenti a felkínált árukból és szolgáltatásokból. A választék természetesen számos tényezőtől függ:

Függ az üzlet jellegétől, hiszen nem mindegy, hogy büfében vagy étteremben kínáljuk a választékot. A büfében szűkebb választék található, inkább szendvicsek, sütemények, üdítő italok, frissítők, kávé, még egy étteremben a színvonaltól és a vendégkörtől függően levesek, főzelékek, saláták, mártások, köretek, halételek, szárnyas-, borjú-, sertés-, marha-, vadételek, gyümölcsök, desszertek, hogy csak az étel választékot említsük.

Függ a választék az üzletbe látogató vendégek körétől, a vendégek nemzetiségétől, hiszen ha egy adott üzletbe sok arab diák jár, célszerű olyan ételeket, italokat is kínálni, amit az arab fiatalok szívesen fogyasztanak. Nem beszélve arról, hogy a kínálatot célszerű arab nyelven is közölni.

Függ még a kínálat a szezontól is, ami egyértelmű, mert mást kínálunk a téli és mást a nyári szezonban. Megtapasztaltuk, hogy nyáron inkább a könnyebben emészthető ételeket, zöldség-, gyümölcsféléket, salátákat, sovány húsokat fogyasztja szívesebben az ember, még télen jobban fogy a kalóriadúsabb, zsírosabb étel is. Italok fogyasztásában is jelentős különbség van a téli és nyári italok között. Nyáron a kevésbé alkoholos, könnyebb, frissítő jellegű italokból, a borfröccsökből fogy több, még a téli szezonban inkább a magasabb alkohol tartalmú szeszesitalok, a pálinka félék, a borok és a sörök, forralt borok fogynak jobban.

A választékot a szakemberek szokták a választék szélessége, a választék mélysége és a választék minősége alapján vizsgálni. A választék szélessége az összes választhatósági számot jelent. A választék mélysége az egyes csoportokon belüli választhatóságot jelenti. A választék minősége pedig azokat a tulajdonságokat jelenti, amellyel az alapanyagok és elkészítési módok különböznek egymástól. A minőség sohasem arra vonatkozik, hogy rossz, ehetetlen alapanyagból készítünk ételt.

Szakmai és fogyasztóvédelmi előírás, hogy a vendéget, a fogyasztót tájékoztatni kell az üzleti választékról.

A választék közlésének kötelező előírásai vannak. Az árakat is kötelező a fogyasztóval, a vendéggel előre, írásban közölni. Ez a vendéglátó üzletekben alkalmazott szolgáltatások és áruk árára is vonatkozik. Jogszabály írja elő, hogy a fogyasztói árat a Magyar Köztársaság területén érvényes fizetőeszközben kell meghatározni. Ezt úgy kell feltüntetni, hogy egyértelmű, tisztán olvasható és könnyen azonosítható legyen.

Ha a fogyasztó egy terméken több eladási árat is talál, akkor joga van a legalacsonyabb árat fizetni.

A vendéglátó ipari üzletekben kötelező elhelyezni étel-ital választékot bemutató ét-és itallapot, illetve árlapot. A melegkonyhás vendéglátó-ipari üzletekben, mint amilyen az étterem, a vendéglő, a söröző, de az egyéb vendéglátó üzletekben is, mint amilyenek a zenés szórakozó helyek az üzlet bejáratán kívül kell ezt a választék és az ártájékoztatót elhelyezni. A vendégnek joga van előre tudni az üzletben lévő árakat.