Összegzés
A szakszerűen átvett nyersanyagot a vendéglátásban részben
elő kell készíteni a termeléshez, részben –amire aznap nincs szükség-
szakosítva raktározni kell.
Legjobb, legésszerűbb, ha érvényesül a JIT-elv. Ez angol szavak
kezdőbetűiből képzett szó – just in time –, azaz éppen időben elv. A
gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem ésszerű úgy árut beszerezni, ha a
raktárban, a hűtőben táruljuk, miközben esetleg romlik a minősége. Csak akkor,
éppen akkor érkezzen az áru az üzletbe, amikor már az előkészítés is
megkezdődhet. Ez nagyon nagy szakértelmet és magas színvonalú szervezési munkát
kíván.
Mivel ez nem mindig oldható meg teljes egészében,
hiszen ebben az esetben előfordulhat, hogy egész nap, folyamatosan érkezik az
áru, természetesen szükség van a raktározásra
is.
A szakosított raktározásról bővebben az Alapismeretek
fejezetben tanulhatunk.