Az árubeszerzés elmélete
Az árubeszerzés
során biztosítjuk, vásároljuk meg azokat a nyersanyagokat, melyeket a termelőüzemekben,
hidegkonyhában, melegkonyhában, cukrászüzemben feldolgozva a vendég étel-ital szükségletét[1],
illetve fizetőképességét elégítjük ki.
Az áru beszerzése komplex vendéglátó-ipari munka,
amely a mindennapokban három munkaszakaszra osztható:
·
a megrendelésre
·
az áru átvételre
·
a szakosított raktározásra.
Vendéglátó-ipari
termelés
A vendéglátó-ipari
termelés során az alap- és járulékos anyagokból, különböző
hőtechnológiai eljárással fogyasztásra kész termékeket állítunk elő. Ahhoz,
hogy ezt a tevékenységet el tudjuk végezni, a kivételezett nyersanyagokat válogatni kell, ezt követően szakosítva
előkészíteni, majd elvégezni rajta a sütést, főzést, gőzölést, párolást, mint
hőtechnológiai eljárást, majd tálalás és díszítés következik.
Mivel nem minden étel kerül azonnal fogyasztásra,
gyakran szükség van a készen tartás munkafolyamatára is. Ez történhet hidegen
és melegen.
A vendéglátó-ipari értékesítés
Ez azt jelenti, hogy a beszerzett és megtermelt ételt,
italt a vendéglátó-ipari üzletekben eladjuk, felszolgáljuk.
Bár mindhárom tevékenység fontos, egyik a másik nélkül
elképzelhetetlen, mégis az értékesítést tartjuk a legfontosabbnak, mert itt
realizálódik a vendéglátó-ipari munka ára, itt kapja meg a vendéglátó a munkája
ellenértékét bevétel, / forgalom/ formájában.
A fentiek alapján látható, hogy a vendéglátás sokrétű,
összetett tevékenység
Az árubeszerzés
A vendéglátás nagyon sokrétű, összetett tevékenységek
végzésének sorozata. Ahhoz, hogy a vendég jól érezze magát minden
vendéglátó-ipari dolgozónak szinte hibátlanul kell a munkáját végeznie!
Nagyon sok részfeladatot kell összehangolni, aminek
pontos elvégzése nélkülözhetetlen. Ilyen az árubeszerzés is.
Ez nagyon körültekintő feladatot jelent, mert egy
vállalkozás gazdálkodása során az sem jó, ha sok, az sem, ha kevés az árukészlet.
Készletnek nevezzük a vendéglátó vállalkozásnál egy
adott időpontban rendelkezésre álló áru nevét és annak mennyiségét. Több
fajtája van. Beszélhetünk:
·
nyitókészletről (indulókészlet),
·
zárókészletről (maradvány),
·
átlagkészletről (ezt gazdasági adatok elemzésénél
használjuk),
·
optimális készletről.
Egy vállalkozásnál az sem jó, ha sok, az sem, ha kevés
a készlet. Ha sok a készlet, könnyen megromolhat. Lejárhat a szavatossági ideje
és benne áll a vállalkozó pénze, nem forog az áru. Ha kevés a készlet, ez azt
jelenti, hogy nincs elég nyersanyag az üzletben olyan, amit a vendég éppen keres.
Ilyenkor a vendég csalódott és nemcsak arra az egy vendéglátó vállalkozásra
mondja, hogy „rossz”, hanem gyakran általánosít és minden vendéglátós kárát
vallhatja.
A vállalkozónak sem jó, ha nincs áru, mert akkor nincs
mit eladnia, nincs bevétel, nincs nyereség sem és végül nem fogja működtetni a
vállalkozását. De a munkavállalónak sem jó, mert, ha nincs vendég, akkor a
dolgozóra, a munkavállalóra sincs szükség.
Tehát minden vendéglátó-ipari dolgozónak fontos
érdeke, hogy javaslataival, ötleteivel segítse a vállalkozás árubeszerzési
tevékenységét. Ide soroljuk a megfelelő szállító kiválasztását is, mely a
vállalkozás számára gazdaságilag fontos döntés.
A
szállító kiválasztása során célszerű mérlegelni, hogy:
·
a szállítónak milyen széles áruválasztéka van
·
egy helyről be tudunk-e az összes szükséges árut szerezni,
vagy több beszállítóra is szükség van
·
milyen az áru minősége, kifogástalan-e minden szállítás
alkalmával a nyersanyag
·
milyen a szállító árajánlata, kapunk-e kedvezményt a
megrendelt mennyiségek függvényében; szezonális árakat alkalmaz-e, szokott-e
akcióval kedveskedni az üzleti partnereknek
·
a szállítási feltételek hogyan alakulnak, például milyen
gyakran szállít és szükséges-e minden esetben nagy tételben vásárolni (fél
karton mennyiséget is ad-e)
·
előfordul-e, hogy késve történik a szállítás
·
hajlandó-e váratlan, rendkívüli esetben szállítani
·
áruátvétel során fordult-e elő, minőségi, vagy mennyiségi
kifogás
·
megbízható-e a szállító partner
·
milyen fizetési feltételek mellett tudunk vásárolni, hiszen
nem mindegy, hogy a vendéglátósnak azonnal vagy átutalással nyolc vagy tizenöt
nap múlva kell fizetni
·
milyen volt a korábbi, személyes kapcsolat, együttműködés,
valamint a hasonló vállalkozásoknak milyen tapasztalata volt az álalunk
választott szállítóval.
A
szállítási szerződés:
Amikor
a vendéglátó vállalkozó meghatározta azon áruk körét, amit értékesíteni akar,
és a fenti kritériumok figyelembe vételével kiválasztotta beszállítóit, akkor
azt a mindennapokban szerződés formájában írásba is foglalja. Ez a Szállítási
szerződés, mely nem más, mint minimum két fél egybehangzó véleménye a szerződés
tárgyáról. Ez általában tartalmazza a következőket:
·
A szerződő felek (eladó és vevő) nevét, címét, székhelyét,
elérhetőségét,
·
az áruk megrendelésének módját,
·
az esetleges rendkívüli megrendelések feltételeit,
·
a maximális vásárlási összeghatárt alkalmanként és
összességében,
·
a fizetés módját (átutalás, készpénz, incasso),
·
a szállítási időt, gyakoriságot,
·
a felek jogait és kötelezettségeit,
·
a szerződő felek minden olyan igényét, melyet egybehangzóan
rögzíteni kívánnak.
A szerződésnek a formai követelményeknek is meg kell felelnie.
Tartalmaznia kell dátumot és a felek cégszerű aláírását is.
SZÁLLÍTÁSI SZERŐDÉS
(MINTA*)
1. A szerződés létrejöttének előzménye:
A
Felek rögzítik, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF),
(továbbiakban: Beszerző) által TED 2005/S 174-173068 szám alatt „Nagyteljesítményű számítógép- (RISC) és tároló-rendszerekkel
kapcsolatos szolgáltatások teljesítésére, eszközök szállítására”
tárgyban lefolytatott központosított közbeszerzési keret-megállapodásos eljárás
1. része eredményeképpen a „…” számú (nevesítve: ……..) részteljesítés
vonatkozásában a Beszerző és a Szállító között keret-megállapodás jött létre
(továbbiakban: KM**).
2. A szerződés tárgya:
A
jelen szerződés a keret-megállapodásos eljárás 2. része eredményeképpen, a
Megrendelő - a hivatkozott KM tárgyát képező termékekre/szolgáltatásokra
vonatkozó - beszerzési igénye megvalósítására jött létre. A jelen szerződés
alapján Megrendelő megrendeli, a Szállító pedig elvállalja az 1. számú
mellékletben nevesített termékek szállítását/kapcsolódó szolgáltatások
teljesítését.
3. A szerződés teljesítési határideje:
............................
(Teljesítés
határidejét a felek a KM rendelkezései szerint határozhatják meg.)
4. A teljesítés helye:
A
Megrendelő által megjelölt magyarországi cím:...........................
5. A fizetendő ellenérték:
A
Szállító a jelen szerződés alapján szállítandó termékek szállítását az 1. számú
mellékletben meghatározott szerződéses árakon teljesíti. A szerződéses ár
(termékek, eszközök esetén) tartalmazza a behozatallal, a forgalomba hozatallal
kapcsolatban felmerülő összes költséget (vám, adók, díjak, illetékek, egyéb),
de nem tartalmazza az általános forgalmi adót, valamint a közbeszerzési díjat.
A közbeszerzési díj alapja az Megrendelő általi beszerzések általános forgalmi
adó nélkül számított értéke, mértéke 2% + Áfa. Amennyiben, a
keret-megállapodásos eljárás 2. részében a Megrendelő bonyolítja le a
közzététel nélküli tárgyalásos eljárást, a közbeszerzési díj alapja a
Megrendelő általi beszerzés általános forgalmi adó nélkül számított értéke,
mértéke 1,5% + Áfa.
6. Fizetési feltételek:
Az
ellenértéket a Megrendelő a Szállító által kiállított számla kézhezvételétől
számított 30 napon belül, banki átutalással teljesíti. A Szállító a megvalósuló
beszerzés során előleget nem kérhet, Megrendelő pedig előleget nem adhat. A
Megrendelő késedelmes fizetése esetén a Szállítónak jogában áll a Ptk. szerinti
késedelmi kamatot felszámítani.
7. Szerződésszegés*:
A
Szállítónak felróható, nem vagy nem szerződésszerű teljesítés esetén a
Megrendelő által érvényesíthető késedelmi, hibás teljesítési, illetve
meghiúsulási kötbér alapja a késedelmes, hibás vagy a nem teljesítéssel
érintett szerződéses mennyiség (nettó) összértéke és mértéke késedelmes és
hibás teljesítés esetén minden eltelt nap után 1*%, de minimum naponta 1. 000*-
Ft, a teljesítés meghiúsulása esetén 15*%. A Szállítónak jogában áll a fent
meghatározott mértékű és alapú meghiúsulási kötbért követelni, amennyiben a
Meghiúsulás a Megrendelőnek róható fel.
8. A szerződés tartalmának értelmezése:
A
jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben, valamint bármely, a
teljesítéssel kapcsolatos ellentmondás esetén a hivatkozott KM, illetve annak
mellékletei, vonatkozó rendelkezései, továbbá a Magyar Köztársaság mindenkor
hatályos jogszabályai irányadók. Jelen szerződés a KM-ban meghatározottakkal
ellentétes rendelkezéseket nem tartalmazhat.
Jelen
szerződés elválaszthatatlan részét képezi a Beszerző és a Szállító között
létrejött fent hivatkozott KM, és az alábbi mellékletek*:
1. számú melléklet:
Megrendelt termék és árlista
2. számú melléklet:
Általános szerződési feltételek**
A
szerződést a felek áttanulmányozás után, mint szándékukkal és ügyleti akaratukkal
mindenben megegyezőt „…” eredeti példányban jóváhagyólag írják alá.
Dátum:……………, 200…………….
Megrendelő: Szállító:
Mielőtt
tovább megyünk a beszerzési folyamaton, nem árt tisztázni, a piaci mechanizmus
működését.
Az árubeszerzés piaci szerepe
A
piac a gazdasági életben a kereslet és a kínálat találkozási helye, az árucsere összessége. A kereslet,
fizetőképes vásárlási szándék, nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy olyan igény
és szükséglet, amit meg akarunk és meg is tudunk vásárolni, mert valóban képesek
vagyunk fizetni. Ez nemzetgazdasági szinten is sok tényezőtől függ. Függ a
lakosság jövedelmi helyzetétől (mert ha sok pénzünk van, többet is költünk), az
áraktól (ha növekszik az áru ára, kevesebb mennyiséget veszünk, vagy egyáltalán
nem is vásárolunk), a lakosság kor szerinti megoszlásától (gyerek, fiatal,
középkorosztály, idősek), a lakosság nem szerinti megoszlásától, a lakosság
foglalkoztatottságától, az adott kor divat irányzatától és szokásaitól,
hagyományitól is.
A
fent említetteket egy vendéglátósnak azért kell tudnia, hogy a legjobban,
legprecízebben tudja kínálatával a vendégek szükségleteit, keresleteit úgy
kielégíteni, hogy később is visszatérjenek hozzánk, és még új vendégeket is
hozzanak magukkal. Ez pedig azért nélkülözhetetlen, mert egy vendéglátó ipari
vállalkozás csak a vendégekből, és csak a vendégekért kell, hogy hivatásszerűen
éljen.
Kínálat
A kínálat mindazon áruk és szolgáltatások összessége, melyet adott áron megvételre ajánlunk. Egy vendéglátó vállalkozás akkor folytat jó üzletpolitikát, ha az áru és szolgáltatás kínálatával meg tud felelni a vendégek igényének, fizetőképes keresletének. Mindezt úgy teszi, hogy a konkurencia, azaz a versenytársak kínálatát is figyeli. Minden esetben törekszik arra, hogy a fogyasztó számára visszautasíthatatlan kínálattal szerepeljen a piacon, a vendéglátó üzletben.
Beszerzés
általános tudnivalói
Ma
Magyarországon, az árupiacon túlkínálat van. A vendéglátó vállalkozások
válogathatnak a beszállítók, az eladók között. Az árurendelési, a szállítási
szerződés megkötése előtt érdemes meglátogatni a beszállító telephelyeit. Jó
látni személyesen az előállítási helyek tisztaságát, higiéniáját és meggyőződni
arról, hogy a szállító rendelkezik-e belső, minőségbiztosítási rendszerrel.
A
beszerzés során meg kell győződni arról, hogy a termék rendelkezik-e az előírt
engedélyekkel, bizonylatokkal. Ez azért fontos, mert az áru átvétele után a
vendéglátó üzletet terheli a felelősség az áruk esetleges minőségi
kifogásaiért. Fontos szabály, hogy az Európai Unió engedélye nélkül előállított
vagy engedély nélküli importból származó terméket forgalmazni tilos. Ezt pedig
2004. május 1-je óta szigorúan és tolerancia nélkül ellenőrzik és
szankcionálják az illetékes szervek, ugyanis ettől a dátumtól minden Európai
Uniós szervek által meghozott jogszabály kötelező érvényű az összes tagállam
számára.
Magyarországon
élelmiszeripari terméket csak engedélyezett üzemben kiadott gyártási engedély
alapján lehet előállítani. Ezeken az élelmiszereken fel kell tüntetni a
gyártási engedély számát. Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet –
OÉTI.
Az
import élelmiszeren a magyar nyelvi feliratoknak és OÉTI vizsgálati számnak is
rajta kell lennie. Az adalékanyagok alkalmazása is szigorú feltételekhez
kötött. Ezek felhasználási körét, illetve mennyiségét szabályok rögzítik,
melyek a Magyar Élelmiszer Könyvben is megtalálhatók.
Nagy
vágó állatok húsait (tőkehús), vágott baromfit csak hatósági, állatorvosi
húsvizsgálat után szabad forgalmazni. Ezt megláthatjuk húsok felületén
különleges vegytintával nyomott körbélyegzőn.
A
zöldségek és gyümölcsök vásárlása esetén permetezési naplót kell kérni a
termelőtől. Termesztett gomba vásárlása esetén is a számla mellé termelői
igazolást kell kérni. A vadon termő gomba vásárlása esetén tételes
gombaszakértői igazolással kell rendelkeznie az eladónak és a forgalmazónak is.
Nyers
tejet a vendéglátósok nem szoktak beszerezni, de ha mégis előfordul azt, csak
külön állatorvosi és közegészségügyi hozzájárulással tehetik.