Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lap használata
Hűtve tárolás:
A hűtést igénylő élelmiszerekből csak annyit szabad tárolni és tartani, amelyhez a hűtőkapacitás szakosított elhelyezés esetén is elegendő. Az élelmiszereket úgy kell elhelyezni, hogy érvényesüljön a hűtőhatás. Az élelmiszereket az átvétel után a megfelelő hőmérsékletre kell elhelyezni.
A hűtött élelmiszert a gyártó által meghatározott hőfokon vagy 0-5 0C közötti hőmérsékleten kell tárolni. A hűtőket működő hőmérővel kell ellátni és a hőmérsékletüket rendszeresen ellenőrizni kell. A hűtők hőmérsékletét a " Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapján" kell dokumentálni.
Minden műszaki jellegű probléma esetén-soron kívül hőmérséklet ellenőrzést kell végezni és gondoskodni kell az árú felhasználásáról és tárolásáról.
Külön hűtőtérben helyezendők el:
- tőkehús,
- baromfi hús,
- hal,
- vad,
- zöldség, gyümölcs,
- tej és tejtermékek,
- húskészítmények,
- cukrászati készítmények,
- hidegkonyhai termékek,
- kész ételek.
Az élelmiszer előállítók által zárt csomagolású termékek (tej, húskészítmények) egymástól
elkülönítve közös hűtőtérben is elhelyezhetők.
Fagyasztva tárolás:
A fagyasztott készítmények - 18 o C alatti vagy a gyártó által meghatározott hőmérsékleten kell tárolni. Minden egyéb szabály megegyezik a hűtve tárolással és a hőmérséklet ellenőrzésére szintén a " Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapján" kell dokumentálni.
Felengedtetés:
A fagyasztott élelmiszerek felengedtetését az alábbi módon kell végezni:
- A legjobb megoldás abban az esetben, ha az élelmiszer jellege megengedi, hogy a fagyott állapotban lévő élelmiszert közvetlenül a forrásban lévő vízbe vagy az előmelegített zsiradékba helyezzük.
- A felengedés történhet 0- 5 0C fokon hűtőszekrényben,
- Mikrohullámú sütőben
A felengedés elkezdése és a hőkezelés között legfeljebb 48 óra telhet el. A felengedett terméket a felengedés napján fel kell használni. A felengedett terméket újrafagyasztani nem szabad. A felengedésre használt hűtőszekrényt ellenőrizni kell és a " Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapján" kell dokumentálni.
Készen tartás hidegen:
A készen tartás 0-5 0C - on kell, hogy történjen. A megfelelően lehűtött élelmiszerek 72 órát tárolhatóak. A köretek és főtt tészták viszont csak 3 óráig.
A fogyaszthatósági idő a konyha által hőkezelt ételek esetében a hőkezelés befejezésekor kezdődik. Az előre szeletelt felvágottak sajtok 0 -5 0C - on 12 óráig tárolható. ugyanez vonatkozik a különféle gyümölcssalátára, öntetekre, és kifőtt tésztát tartalmazó hidegkonyhai készítményekre.
Az egyes sütemények fogyaszthatósági idejét a gyártó határozza, meg amit be kell tartani. A fogyaszthatósági idő nyomon követése érdekében az elkészülés idejét a csomagoláson, tárolóedényen fel kell tüntetni vagy a fogyaszthatóság ellenőrzésére is ellenőrző lapot kell vezetni.
A tárolási hőmérsékletet ellenőrizni kell és a " Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapján" kell dokumentálni.
Lefagyasztás:
A lefagyasztás során is be kell tartani a szakosítás szabályait. Ha a lefagyasztást hagyományos hűtőszekrényben végezzük, akkor a lefagyasztás megkezdése előtt majd utána naponta kétszer ellenőrizni kell a fagyasztótér hőmérsékletét a Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapján dokumentálni kell. A lefagyasztott élelmiszer edényzetén vagy csomagolóanyagán fel kell tüntetni:
- Az élelmiszer pontos megnevezését,
- Az elkészítés időpontját,
- A lefagyasztás időpontját,
- A lefagyasztó kézjegyét.
Készen tartás
fagyasztva:
A félkész és kész ételek fagyasztva tárolása - 18 0C alatt kell, történjen. Tárolásuk nem haladhatja meg az 1 hónapot. A tárolási hőmérsékletet ellenőrizni kell és a " Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapján" kell dokumentálni.