Sütőzsiradék felhasználás
A
különböző sütőzsiradékok nem megfelelő használata során keletkezhetnek az
egészségre káros anyagok, amelyek felszívódhatnak a készülő élelmiszerekbe.
Ezeknek az anyagoknak rákkeltő hatásuk van. Ezek megelőzése a következő módon
történhet:
- Nem emelkedhet 160- 180 0 C
fölé a zsiradék hőfoka.
- Nem szabad a zsiradékot
füstölésig hevíteni (200 0C).
- Folyamatosan végezzük a
sütést és a megfelelő hőmérséklet elérésekor azonnal helyezzük az élelmiszert a
zsiradékba.
- Kis átmérőjű, mély
edényzetben süssünk, hogy minél kissebb felülete érintkezzen a zsiradéknak
levegővel.
- Megfelelő gyakorisággal át
kell szűrni a zsiradékot, az edényzet alját meg kell tisztítani.
- Ne pótoljuk sütés közben a
csökkenő sütő zsiradékot.
- A napraforgó olaj sütési
ideje kb. 8-10 óra.
- Az elhasznált zsiradék
állatok etetésére sem alkalmas.
- A sütőzsiradék használatát
érzékszervi vizsgálattal folyamatosan ellenőrizni kell, a sütési idő lejártával
Oxifrit vagy egyéb alkalmas teszttel vizsgálni a zsiradék minőségét.
A sütőzsiradék használatát a Sütőzsiradék felhasználás ellenőrzési lapon kell dokumentálni.