Sütőzsiradék felhasználás

A különböző sütőzsiradékok nem megfelelő használata során keletkezhetnek az egészségre káros anyagok, amelyek felszívódhatnak a készülő élelmiszerekbe. Ezeknek az anyagoknak rákkeltő hatásuk van. Ezek megelőzése a következő módon történhet:

- Nem emelkedhet 160- 180 0 C fölé a zsiradék hőfoka.

- Nem szabad a zsiradékot füstölésig hevíteni (200 0C).

- Folyamatosan végezzük a sütést és a megfelelő hőmérséklet elérésekor azonnal helyezzük az élelmiszert a zsiradékba.

- Kis átmérőjű, mély edényzetben süssünk, hogy minél kissebb felülete érintkezzen a zsiradéknak levegővel.

- Megfelelő gyakorisággal át kell szűrni a zsiradékot, az edényzet alját meg kell tisztítani.

- Ne pótoljuk sütés közben a csökkenő sütő zsiradékot.

- A napraforgó olaj sütési ideje kb. 8-10 óra.

- Az elhasznált zsiradék állatok etetésére sem alkalmas.

- A sütőzsiradék használatát érzékszervi vizsgálattal folyamatosan ellenőrizni kell, a sütési idő lejártával Oxifrit vagy egyéb alkalmas teszttel vizsgálni a zsiradék minőségét.

A sütőzsiradék használatát a Sütőzsiradék felhasználás ellenőrzési lapon kell dokumentálni.